Nieuwe veiligheidsprocedures voor vluchten naar VS

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid (Homeland Security) heeft nieuwe veiligheidsprocedures voor het vliegverkeer naar de VS aangekondigd, in het bijzonder door passagiers - ongeacht van waar ze komen - op basis van hun "profiel" te screenen. Een en ander is het gevolg van een mislukte aanslag op een vlucht van Amsterdam-Schiphol naar Detroit met Kerstmis.

Het is de bedoeling eender welke passagier - ook Amerikanen - naar de VS te screenen. Buitenlandse luchtvaartmaatschappijen zullen toegang krijgen tot databanken met welbepaalde informatie van geheime diensten, om ze te kunnen vergelijken met karakteristieken van de reizigers. Daarbij kan het gaan om het reistraject, ouderdom, namen en andere informatie op het paspoort. Mogelijk zal ook de godsdienstige achtergrond van een passagier tot de criteria kunnen behoren, gaf een regeringsambtenaar toe.
 
De bestaande 'zwarte lijst' van mogelijke terroristen blijft van kracht, maar wordt gecompleteerd door informatie rond andere passagiers ermee te vergelijken. Bovendien zullen reizigers opgevoerde veiligheidsmaatregelen op Amerikaanse luchthavens ondervinden.(dpa/ypu)