Nieuwe Turkse premier presenteert regering van Erdogan-jaknikkers

President Erdogan geeft de regering van Binali Yildirim de zegen.
AFP President Erdogan geeft de regering van Binali Yildirim de zegen.
De aangeduide Turkse premier Binali Yildirim heeft vandaag, amper twee dagen na zijn benoeming, "zijn" regering voorgesteld. Die bestaat uitsluitend uit getrouwen van de autoritaire staatspresident Recep Tayyip Erdogan. Het kabinet kreeg dan ook de goedkeuring van Erdogan.

Tegenover de regering-Davutoglu verandert eigenlijk weinig. Het merendeel van de zwaargewichten blijft op post, zoals bijvoorbeeld Mevlüt Cavusoglu op Buitenlandse Zaken en Mehmet Simsek op Economie (plus de functie van vicepremier).

Wel nieuw is Ömer Celik. De woordvoerder van de met een absolute meerderheid regerende, conservatief-islamitische AK-partij neemt de portefeuille Europese Zaken over van Volkan Bozkir. Laatstgenoemde, een carrièrediplomaat, onderhandelde over het erg controversiële akkoord dat Turkije met de EU sloot betreffende het in toom houden van de migratiestroom naar Europa.

De 60-jarige Yildirim maakte duidelijk dat zijn regering prioriteit zal geven aan de overgang naar een presidentieel systeem. Ook hiervoor kreeg hij de zegen van Erdogan.

Binnen de familie-Erdogan wordt evenmin gemopperd. De stiefzoon van de president, Berat Albayak, behoudt zijn post op Energie.

Het nieuwe kabinet zal allicht nog deze week door het parlement goedgekeurd worden.