Nieuwe Thaise koning is niet populair en dit filmpje verklaart waarom

Kroonprins Vajiralongkorn (64) moet zijn overleden vader koning Bhumibol opvolgen als Rama X, de nieuwe koning van Thailand. Vajiralongkorn is de enige zoon van het Thaise koningspaar. Maar de meeste Thai zijn niet blij met de opvolging, en dat komt onder meer door zijn extravagante uitspattingen.

Vajiralongkorn leidde altijd een nogal losbandig leven en werd ook door zijn ouders meermaals tot de orde geroepen. Een mooi voorbeeld daarvan is bovenstaand filmpje. Het zijn fragmenten van het verjaardagsfeestje van poedel Fufu in 2007.

Het beestje behoorde toe aan de toenmalige vrouw van de kroonprins, prinses Srirasmi - de derde al van wie hij ondertussen uit de echt gescheiden is. Srirasmi droeg op het feestje alleen maar een string en de video werd in Thailand verboden. Poedel Fufu droeg de officiële titel van maarschalk in de Thaise luchtmacht en toen het hondje vorig jaar stierf, werd hij pas gecremeerd na een vier dagen durend Boeddhistisch uitvaartritueel.  

Niet populair
De nieuwe koning is niet geliefd, zo ver dat in Thailand valt te peilen omdat alle uitspraken over de koninklijke familie vallen onder de ultrastrenge 'lèse majesté'-wet. Kritische opmerkingen kunnen vijftien jaar celstraf opleveren wegens majesteitsschennis. Vajiralongkorn heeft echter, zo menen waarnemers, de steun van de militaire junta die twee jaar geleden de macht greep, mede om alle touwtjes in handen te hebben op het moment van overlijden van koning Bhumibol.

Kinderen
Ter voorbereiding op zijn koningschap ontdeed Vajiralongkorn zich twee jaar geleden van zijn derde vrouw, bij wie hij een zoontje heeft dat nu kroonprins zou moeten worden. Maar over de geestelijke gezondheid van prins Dipangkorn (11) wordt in het buitenland druk gespeculeerd. Vajiralongkorn, die weer een nieuwe levensgezellin heeft, heeft ook nog oudere kinderen, die hij naar het buitenland heeft verbannen.


Vajiralongkorn nam vorig het voortouw in het massa-evenement Bike for dad, ter ere van zijn vader.
EPA Vajiralongkorn nam vorig het voortouw in het massa-evenement Bike for dad, ter ere van zijn vader.
De nieuwe koning Vajiralongkorn en prinses Sirindhorn.
AFP De nieuwe koning Vajiralongkorn en prinses Sirindhorn.