Nieuwe stap in terugtrekking uit nucleair akkoord: Iran schakelt moderne centrifuges voor verrijking uranium

EPA
Iran schakelt meer moderne en geavanceerde centrifuges in om uranium te verrijken. Dat heeft Behrouz Kamalvandi, woordvoerder van het Iraanse nucleaire agentschap AEOI, aangekondigd. Het land trekt zich steeds meer terug uit het nucleair akkoord van 2015. Ondanks die gefaseerde terugtrekking, zal Iran wel nog internationale waarnemers hun werk laten doen.

Het agentschap schakelde 20 centrifuges van het type IR-4 en 20 van het type IR-6 in, aldus Kamalvandi tijdens een persconferentie in Teheran. Volgens het akkoord over het Iraanse nucleaire programma uit 2015 mag verrijkt uranium enkel geproduceerd worden met centrifuges van de eerste generatie (IR-1). 

"We zullen de samenwerking met het internationale nucleaire agentschap ook in deze nieuwe fase voortzetten en de toegang van IAEA-inspecteurs (Internationaal Atoomenergieagentschap, nvdr.) tot onze faciliteiten niet beperken", aldus de woordvoerder. De waarnemende topman van het IAEA, Cornel Feruta, ontmoet morgen meerdere Iraanse functionarissen om het over de plannen van Iran te hebben.

De aankondiging van AEOI zou Iran toelaten het proces van de uraniumverrijking te versnellen tot een zuiverheid van 20 procent. Uranium moet verrijkt worden tot 90 procent voor de constructie van een kernwapen, maar het zou wel een snel proces zijn om van 20 procent naar 90 procent te gaan.

Deal op losse schroeven

De Iraanse president Hassan Rohani kondigde woensdag aan dat Iran het einde eist van alle beperkingen rond de ontwikkeling en onderzoek van het Iraanse kernprogramma. Teheran perkt daarmee opnieuw engagementen in die het land in 2015 aanging met een nucleair akkoord met de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Europese Unie. Sinds de Amerikaanse president Donald Trump zijn land uit dat akkoord terugtrok, staat de hele deal op losse schroeven. De Europese Unie wil de nucleaire deal wel redden.

Het akkoord uit 2015 beperkte de Iraanse uraniumverrijking tot 3,67 procent. De voorraad daarvan mocht ook niet meer dan 300 kilogram bedragen. Iran brak die twee beperkingen eerder dit jaar al, in de eerste twee fases van de terugtrekking uit het akkoord, maar zei meermaals dat het geen intentie heeft kernwapens te ontwikkelen.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fawzi Andolsi

  Het enige wat Iran moet doen is haar terroristische milities terugtrekken uit Yemen, Libanon, Syrie en Irak. Een voor een Arabische landen. Zoniet, staat hun een dure rekening te betalen.

 • Sharon Debeul

  Die moderne centrifuges had Iran al lang vôôr het akkoord. Iran ging akkoord deze moderne centrifuges niet meer te gebruiken in ruil voor het akkoord. Trump blies het akkoord op en dus kan Iran weer hun moderne centrifuges weer in gebruik nemen. Al wat Iran vraagt is dat de VS terug naar het akkoord gaat, de sancties opnieuw worden opgegeven en dan gaan de moderne centrifuges weer op stal. De VS blies de deal op, niet Iran.

 • jos beverke

  En die moderne centrifuges hebben ze pas in mekaar gefutseld zeker?Die zijn al lang bezig om het akkoord te omzeilen.Dat weten en wisten sommige Westerse landen al lang maar de meeste durven niet reageren om veiligheids redenen want dat theocratisch regime steunt overal groepen die niet door discussies de problemen oplossen....

 • MICHELINE GEVERS

  Mochten ze een atoombom hebben zouden ze zich veiliger voelen tegen Saoedi Arabië, Israël en Amerika. Ze hebben is voldoende. Noord-Korea zal ze ook niet gebruiken. Maar elk land heeft het recht zich te wapenen tegen zijn vijanden, en Iran heeft vijanden en of.

 • Danny Govaerts

  In Europa willen ze kerncentrale en aanverwante afbouwen omdat ze niet weten waar ze naartoe moeten met het Afval dat het geheel mee brengt. En in Iran willen ze nu beginnen met afval maken omdat ze daar toch het recht toe willen hebben. Wie gaat daar beter van worden toch niemand. ze willen het enkel hebben om nadien de wereld er mee te kunnen bedreigen.