Nieuwe Snowden-documenten openbaar

Edward Snowden
ap Edward Snowden
De site The Intercept, het project van journalist Glenn Greenwald, heeft nieuwe documenten gepubliceerd die door klokkenluider Edward Snowden zijn gelekt. Het gaat om 166 interne nieuwsbrieven van de geheime dienst NSA uit het jaar 2003. In de komende tijd volgt de rest.

De meest recente documenten zijn uit 2012. Uit de documenten blijkt onder meer dat de NSA nauw betrokken was bij de verhoren van gevangenen in Guantánamo Bay en bij de aanloop naar de oorlog in Irak. Ook zou de NSA hebben geholpen bij de bevrijding van een Amerikaanse krijgsgevangene. De militair, Jessica Lynch, werd vastgehouden in een ziekenhuis in Irak. De NSA zou de bouwtekeningen hebben gevonden in de systemen van de Japanse bouwer van het hospitaal.

Edward Snowden is een voormalige medewerker van Amerikaanse inlichtingendiensten als de CIA en NSA. Snowden downloadde duizenden geheime documenten van de NSA. Hij deelde die met Greenwald en andere journalisten waardoor de wereld kennismaakte met onder meer PRISM, een programma waarmee de NSA wereldwijd communicatie afluistert.

Snowden sloeg op de vlucht en belandde in Moskou.

Levenslang

Snowden heeft de Amerikaanse regering diverse keren voorgesteld om een tijdje in de gevangenis te zitten in ruil voor zijn terugkeer naar de VS. Het ministerie van Justitrie is echter niet op zijn voorstel ingegaan.

Als Snowden nu voet aan de grond zou zetten in zijn geboorteland, wordt hij veroordeeld onder de Espionage Act. In dat geval kijkt Snowden tegen minstens dertig jaar cel aan, maar de kans is groot dat hij zelfs tot een levenslange gevangenisstraf wordt veroordeeld.

In de VS zijn de meningen over Snowden nog altijd sterk verdeeld. Waar een deel van de bevolking hem roemt vindt een ander deel dat hij landverraad heeft gepleegd door vertrouwelijke stukken van de inlichtingendienst NSA naar de pers te lekken.