Nieuwe sjoemelsoftware bij Daimler ontdekt

LightRocket via Getty Images
Er is nieuwe sjoemelsoftware bij Daimler, het moederbedrijf van Mercedes, ontdekt. Dat schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag. Dit is een nieuwe onthulling in het schandaal rond gemanipuleerde uitstoot bij dieselwagens.

De Duitse regulator KBA heeft volgens de krant een formele hoorzitting tegen de autofabrikant ingeleid. Een woordvoerder van Daimler bevestigde dat vandaag en zei dat Daimler zijn volledige samenwerking verleent. Het bedrijf zou deze maand nog met een verklaring komen.

Volgens de krant zijn 60.000 voertuigen van Mercedes-Benz GLK 220 CDI met euronorm 5, die tussen 2012 en 2015 gebouwd werden, betrokken.

De autoriteiten ontdekten al in de herfst van vorig jaar de verdachte softwarefunctie. Bijkomende metingen bevestigden hun vermoeden van bedrog. De wettelijke limietwaarde voor stikstofoxide in de nieuwe Europese testcyclus wordt volgens Bild alleen gehaald als de temperatuurregeling voor het koelmiddel is geactiveerd. Zonder, in straatmodus, wordt de limiet van 180 milligram per kilometer duidelijk overschreden.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marc Deglin

  gebouwd tussen 2012-2015 ? redelijk laat opgetreden .... wie hebben ze omgekocht ?

 • john van noortwijk

  John van Noortwijk Een vaststaand feit is dat een diesel minder CO2 uitstoot dan een gelijkwaardige benzinemotor. Daartegen is de uitstoot van fijnstof dan weer meer. Er worden tegenwoordig al diesels geproduceerd met 0 uitstoot. Daarboven kom je met een liter diesel aanmerkelijk verder dan met een liter benzine. Tenslotte heeft een diesel meer trekkracht en dat laatste is belangrijk voor vrachtauto's. Elektrisch rijden lijkt goed voor het milieu maar is het niet. Kom op met de brandstofcel!

 • Jef Lois

  Andrea beckers, het gaat de groenen om de uitstoor van CO2 wel ga naar eender welke auto garage neem twee dezelfde wagens een diesel en een benzine en kijk naar de CO2 uitstoot, die van de benzine wagen zal 25 a 30% meer CO2 uitstoten als de diesel wagen en de diesel zal met een volle tank 200 a 300 km meer doen als dezelfde benzine. Wat wil je nog meer mevr vraag anders eens gegevens op in uw garage. Bosh heeft zelfs de middelen om de diesel nog properder te maken maar dat mag blijkbaar niet.

 • Kris Aerts

  Een moderne diesel is een relatief propere auto. Of wat gaan we doen. Terug met paard en kar rond rijden? De hoofd reden is puur om het geld te doen. Net als rekening rijden.

 • andrea beckers

  Geert Landsman, van die stelling hoor ik graag de feiten. Benzine slechter dan diesel.

Video