Nieuwe Russische raket "kan niet gestopt worden"

Ter illustratie. De nieuwe Russische raket gaat sneller dan het geluid.
Thinkstock Ter illustratie. De nieuwe Russische raket gaat sneller dan het geluid.
Rusland bouwt een nieuwe raket die naar verluidt niet gestopt kan worden. De raket is immers lichter en sneller dan de exemplaren die tot nog toe gebruikt werden. Dat schrijft 'The Independent'.

Het Russische leger legt op dit moment de laatste hand aan de nieuwe raket. Die zou volgend jaar operationeel moeten zijn. Wellicht zal de raket gebruikt worden op oorlogsschepen, bommenwerpers en onderzeeërs.

De Zirconraket zou zich kunnen voortbewegen aan 6.000 tot 7.000 kilometer per uur, vijf tot zes keer de geluidssnelheid. Er is immers een motor ingebouwd die de zuurstof die hij nodig heeft om vaart te maken, uit de atmosfeer haalt in plaats van uit een brandstoftank aan boord. Daardoor is de raket kleiner, lichter en sneller dan andere gelijkaardige projectielen.

Door de enorme snelheid zal de raket in staat zijn om luchtafweersystemen te snel af te zijn. Zelfs de nieuwe vliegdekschepen die het Verenigd Koninkrijk momenteel bouwt, zullen niet bestand zijn tegen de Russische raketten. Het Sea Ceptor-luchtafweersysteem kan immers enkel raketten neerhalen aan een maximale snelheid van 4.000 kilometer per uur. 

Zonder bescherming tegen dergelijke raketten zouden vliegdekschepen buiten hun bereik moeten blijven, honderden kilometers op zee

Een marinebron

Ouderwets

Hoewel de Zirconraketten naar verluidt een kleiner bereik hebben dan andere Russische raketten - zo'n 400 kilometer - zullen ze een verwoestend effect hebben op eender welk doelwit dat ze raken. "Hypersonische raketten zijn virtueel ontstopbaar", verklaart een marinebron aan 'The Independent'. "Zonder beschermingsmethode tegen dergelijke raketten zouden vliegdekschepen buiten hun bereik moeten blijven, honderden kilometers op zee. Hun vliegtuigen zouden nutteloos worden, en vliegdekschepen zouden in feite overbodig worden."

Dat betekent dat de twee nieuwe schepen, die ten vroegste in 2020 klaar zullen zijn, mogelijk al ouderwets zullen zijn op het moment dat ze in gebruik worden genomen. En dat terwijl ze maar liefst 7 miljard pond of 8 miljard euro gekost hebben.

Ook de Verenigde Staten zouden hypersonische raketten aan het bouwen zijn, maar het zou nog een hele tijd duren voor die af zijn.

Het Britse vliegdekschip HMS Queen Elizabeth zou volledig operationeel moeten zijn vanaf 2020.
Photo News Het Britse vliegdekschip HMS Queen Elizabeth zou volledig operationeel moeten zijn vanaf 2020.