Nieuwe rel rond rechtszaken tegen Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi vandaag op een persconferentie in Rome.
REUTERS Silvio Berlusconi vandaag op een persconferentie in Rome.
Rond de rechtszaken tegen Silvio Berlusconi is vandaag een nieuwe rel uitgebroken in Italië. De ex-premier had het opschorten van de processen geëist, omdat hij campagne wil voeren voor de parlementsverkiezingen. Het gerechtshof weigerde vandaag echter het hoger beroep in een belastingfraudezaak uit te stellen, dat maandag dient.

Berlusconi's partij PDL verklaarde daarop dat de rechters haar verkiezingscampagne saboteren en eiste het ingrijpen van president Giorgio Napolitano. Het staatshoofd is de voorzitter van de Opperste Raad van de Magistratuur.

Fraude en seks
Het hoger beroep bij het gerechtshof is tegen Berlusconi's veroordeling tot 4 jaar cel in het fraudeschandaal rond zijn mediabedrijf Mediaset. Ook in het proces over het seksschandaal 'Rubygate' zijn maandag zittingen gepland, waarvoor Berlusconi uitstel heeft gevraagd. De rechtbank heeft nog geen beslissing genomen.

Volgens Italiaanse media probeert Berlusconi te voorkomen dat hij nog voor de gang naar de stembus negatief in de publiciteit komt met een veroordeling. In de Rubygate-zaak gaat het om machtsmisbruik en het bevorderen van prostitutie van minderjarigen. In de Mediaset-zaak zou hij voor honderden miljoenen euro's hebben gesjoemeld.

"Communistische magistraten"
De 76-jarige Berlusconi heeft al decennia problemen met justitie. Hij roept al jaren dat hij Italië moet redden van een machtsovername van "de communisten'', maar dat hij daarbij wordt tegengewerkt door communistische magistraten. In zijn jaren als premier probeerde hij zichzelf met een speciale wet volledige immuniteit voor rechtsvervolging te geven. Het Constitutioneel Hof in Rome stak daar een stokje voor.

Volgens een nieuwe wet die nog steeds geldt, kunnen politici voor de rechter een beroep doen op "legitieme verhindering'' wegens ambtszaken. Ook daar sjoemelde Berlusconi mee. Zo liet hij zijn advocaten aan rechters vertellen dat hij niet in het Noord-Italiaanse Milaan kon zijn, omdat hij als premier een snelweg in Zuid-Italië moest openen. Journalisten kwamen er echter achter dat hij nooit bij de opening van de snelweg is geweest.

Opiniepeiling
In een vandaag gepubliceerde opiniepeiling komt het centrumrechtse blok van Berlusconi op 28 procent van de stemmen. Centrumlinks onder leiding van de oud-communist Pier Luigi Bersani gaat aan kop met 33 procent.