Nieuwe rel over reddingsactie van migranten op zee: “Italië is niet van plan enige hotspot van Europa te blijven”

Matteo Salvini.
EPA Matteo Salvini.
Opnieuw is er een rel ontstaan over het oppikken van migranten op de Middellandse Zee. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini reageerde woest op het bericht dat 65 vluchtelingen van een overvolle opblaasboot geplukt werden. De reddingsactie gebeurde voor de kust van Libië door het schip Alan Kurdi van de Duitse hulporganisatie Sea-Eye.

Salvini eiste van zijn Duitse collega Horst Seehofer dat die zijn verantwoordelijkheid neemt. Hij wil onder geen beding dat de Alan Kurdi koers zet naar Italië, ook niet als er overeenstemming zou zijn over de verdeling van de migranten over de EU. “Als hun situatie aan boord verslechtert, is dat louter een zaak van Duitsland als vlaggenstaat, de kapitein en de bemanning. Italië is absoluut niet van plan de enige hotspot van Europa te blijven”, klinkt het uit zijn mond.

Sea-Eye liet vanavond weten dat het schip naar een Libische haven mag, maar dat aanbod van de kustwacht is afgewezen. "We gaan geen geredde mensen terugbrengen naar Libische gevangenissen om ze daar dan te laten mishandelen.”

“Snelle oplossing nodig”
De Duitse regering lijkt niet van plan haar standpunt in deze kwestie te veranderen. Berlijn vindt nog steeds dat mensen die bescherming nodig hebben geholpen moeten worden. Voorwaarde is wel dat andere landen daarmee akkoord gaan. “We willen een snelle oplossing vinden”, aldus een woordvoerder. 

De ngo Sea Eye laat intussen weten toch koers naar Lampedusa, waar het nu zo'n 185 kilometer van verwijderd is, te zetten. “Op dat eiland bevindt zich de dichtstbijzijnde Europese haven. Daar kunnen de geredde mensen in veiligheid worden gebracht, wat het internationale recht voorschrijft”, klinkt het in een verklaring van de ngo. Volgens Sea-Eye zijn 39 van de 65 opgepikte migranten minderjarigen. De jongste zou twaalf jaar oud zijn.

Een doorbraak is er voorlopig ook niet in de zaak van de Sea-Watch 3, die zonder toestemming aanmeerde in de haven van Lampedusa. Kapitein Carola Rackete wordt dinsdag voorgeleid voor verhoor omdat ze “meegeholpen zou hebben aan mensensmokkel”.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Duitsland droomt nog altijd dat er een enorme solidariteit is tussen de E.U.-landen. Uiteindelijk komt het neer op een 'schatplichtigheid' aan Duitsland die alles lijkt te beslissen. Er is nooit solidariteit geweest tussen de E.U. landen. Ik geef Italië dik gelijk! Dat Duitsland die vluchtelingen opneemt. Italië heeft al genoeg gedaan.

 • Jan Van de Velde

  Het is allang duidelijk dat de oorzaken van de vlucht naar Europa in de landen van oorsprong van de vluchtelingen liggen; en dat die vlucht zal blijven duren tot die oorzaken aldaar opgelost zijn. Nu worden slechts diegenen geholpen die het lef en het geld hebben om tot hier te geraken. Ondertussen bakken de rijke landen zoete broodjes met degenen die de vlucht veroorzaken. "Aan wie heeft, zal gegeven worden..."

 • Jef Heffens

  Men moet de boetes voor die NGO's die illegalen naar Europa brengen drastisch verhogen naar 10 miljoen of 20 miljoen. 't Zal vlug gedaan zijn.

 • Hedwig Jacobs

  Er zijn 65 minderjarigen bij zonder ouders, wie blijft men hier nu voor de gek houden?

 • Mieke Vhuyst

  Die ngo ferry diensten zijn al jaren ongestoord bezig. Het zou mooi zijn als ze eindelijk gestopt worden maar ik betwijfel het. Hoe dan ook, ze hebben hun opdracht volbracht. Door tientallen miljoenen illegalen binnen te brengen is de omvolking onafwendbaar geworden,tenzij er écht drastische maatregelen worden genomen die uiteraard onmogelijk zijn door allerlei VN en EU verdragen.