Nieuwe regering in Irak in de steigers

De sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr.
REUTERS De sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr.
Ruim drie maanden na de parlementsverkiezingen lijkt er een nieuwe regering in de maak in Irak. De winnaar van de verkiezingen, de sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr, en minister-president Haidar al-Abadi vormen samen met andere lijsten een meerderheid in het parlement, meldt het officiële Iraakse persagentschap zondagavond.

Daarmee komt hen het recht toe de toekomstige minister-president en de nieuwe regering te benoemen. Een officiële bevestiging van de parlementaire meerderheid is er evenwel nog niet.

Al-Sadrs lijst Sairoon behaalde bij de verkiezingen op 12 mei de meeste zetels in het parlement. Al-Abadi kwam op de derde plaats. Het nieuwe parlement moet maandag een eerste keer samenkomen. Vanwege onenigheid over onregelmatigheden en fraude werd de bekendmaking van het eindresultaat wekenlang vertraagd.

Onduidelijk is nog of andere groepen zich zullen aansluiten bij de parlementaire meerderheid en een plaats zullen krijgen in de regering. De ogen zijn daarbij vooral gericht op de lijst van politicus Hadi al-Amari, die nauwe banden heeft met een invloedrijke sjiitische militie. Die militie leunt aan bij het sjiitische buurland Iran. Al-Amiri's lijst kwam bij de verkiezingen op plaats twee.

Het waren de eerste parlementsverkiezingen sinds de overwinning op terreurbeweging IS. De extremisten hadden in de zomer van 2014 grote delen in het noorden en westen van het land veroverd.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.