Nieuwe president van Zimbabwe zet legerfiguren op ministersposten

De nieuwe president van Zimbabwe Emmerson Mnangagwa werd vorige week benoemd.
AFP De nieuwe president van Zimbabwe Emmerson Mnangagwa werd vorige week benoemd.
De nieuwe president van Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, heeft hoge militairen belangrijke posten in zijn kabinet toebedeeld en een oudgediende tot minister van Financiën benoemd. Ook andere bekende figuren uit het tijdperk van zijn voorganger Robert Mugabe keren terug.

Patrick Chinamasa krijgt Financiën onder zijn beheer, luchtmaarschalk Perrance Shiri wordt minister van Land en generaal-majoor Sibusiso Moyo minister van Buitenlandse Zaken.

De benoeming van zoveel bekende figuren uit het vroegere regime is mogelijk een domper voor de oppositie. Die had gehoopt op een brede regering en een breuk met het verleden na het gedwongen aftreden van de 93-jarige Mugabe.

Mnangagwa, die een week geleden tot president werd benoemd, staat onder druk om het bestuur op orde te brengen en met name de neergang van de economie een halt toe te roepen. Hij kondigde dinsdag aan verschillende departementen te zullen samenvoegen om de efficiëntie te verbeteren.

Patrick Chinamasa wordt minister van Financiën.
REUTERS Patrick Chinamasa wordt minister van Financiën.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.