Nieuwe Oostenrijkse regering streng voor asielzoekers: geld en smartphone afgeven bij aankomst

De nieuwe Oostenrijkse premier Sebastian Kurz (rechts) en zijn coalitiegenoot Heinz-Christian Strache van de extreemrechtse FPÖ.
EPA De nieuwe Oostenrijkse premier Sebastian Kurz (rechts) en zijn coalitiegenoot Heinz-Christian Strache van de extreemrechtse FPÖ.
De nieuwe Oostenrijkse regering die vandaag de eed aflegt, zal een fors strengere migratiepolitiek voeren dan zijn voorgangers. Zo is in het regeerakkoord 'Zusammen. Für unser Österreich' afgesproken dat asielzoekers bij aankomst in het land hun cash geld moeten afgeven, net zoals hun smartphone, zodat die kan worden uitgelezen.

Onder de koepeltermen 'illegale migratie stoppen' en 'asielprocedure versnellen' vallen een reeks concrete maatregelen die de Oostenrijkse migratiepolitiek moeten verstrengen. Dat hebben de conservatieve ÖVP en de rechts-populistische FPÖ afgesproken. 

Zo zullen vluchtelingen die asiel willen aanvragen, hun cash geld moeten afgeven. Het geld zal gebruikt worden als basisbedrag voor de verzorgingskosten van de aanvragers. Ook hun gsm moeten de asielzoekers afgeven aan de overheidsambtenaren, die de datagegevens ervan zullen uitlezen. Op die manier moet de identiteit van de aanvragers vastgesteld worden, bijvoorbeeld via sociale media, en zal hun reisroute vastgesteld worden. De smartphone wordt wel niet in beslag genomen. 

De nieuwe rechtse coalitie onder leiding van Sebastian Kurz, die vandaag met zijn 31 jaar de jongste premier van Europa wordt, zal asielzoekers ook geen geld meer geven, maar enkel nog voordelen in natura. Het startbedrag voor wie asiel krijgt, daalt. 

Asielzoekers moeten sneller duidelijkheid krijgen over hun status. Dokters zullen zich niet meer kunnen beroepen op hun zwijgplicht als de asielzoeker in kwestie ernstige ziektes heeft.

Topposten voor FPÖ

De rechts-populistische FPÖ krijgt in de nieuwe Oostenrijkse regering belangrijke ministersposten. De partner van de ÖVP krijgt de portefeuilles Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Defensie toebedeeld.

Partijleider Heinz-Christian Strache zei zaterdag dat de 52-jarige Midden-Oosten-expert Karin Kneissl minister van Buitenlandse Zaken wordt. Dat is opmerkelijk omdat zij geen lid is van de FPÖ. "Daarmee zetten we de traditie voort van onafhankelijke ministers op het buitenlanddepartement'" lichtte Strache toe.

Hij presenteerde partijsecretaris Herbert Kickl als de nieuwe man op Binnenlandse Zaken. De 41-jarige Mario Kunasek komt op Defensie, voormalig FPÖ-presidentskandidaat Norbert Hofer op Infrastructuur. Strache wordt zelf minister van Sport.

Geen referendum over EU

In een gezamenlijke verklaring beloofden ÖVP en FPÖ, na zeven weken onderhandelen tot elkaar gekomen, trouw aan de Europese Unie. Er komt geen 'öxit'-referendum. "Alleen in een sterk Europa kan ook een sterk Oostenrijk bestaan, waar we in staat zijn de kansen van de 21e eeuw te benutten". De coalitie wil voorts minder bureaucratie, belastingverlaging, meer directe democratie en de aanstelling van 2.100 extra politieagenten.
127 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sharon Debeul

  Waarom zou je een vluchteling zijn laatste beetje geld willen afnemen ? Zo maak je een vluchteling alleen nog maar sneller financieel afhankelijk van hulp vanuit de gemeenschap. Deze goedkope rechtse stunt verkoopt misschien goed bij mensen die graag in slogans denken, maar op het terrein maak je het financieel probleem van een vluchteling alleen maar erger.

 • JEF JOOSSENS

  Bob Bedford, volledig akoord, hier in Brazilie krijg je nog 3 maanden vervangingsinkomsten als je je werk kwijt bent, daarna is het gedaan met profiteren. Dit zou zeker moeten toegepast worden voor de nieuwkomers want die weten maar al te goed dat je in Belgie na 6 maanden gewerkt te hebben je voor de rest van je leven kan profiteren. Ik spreek hier niet van de mensen die jaren hebben afgedragen!!!

 • bert paulussen

  Oei, regeringspartijen met veel gezond verstand en respect voor de volkswil in Oostenrijk. Daar zal de antidemocratische en asociale EU vlug een stokje voor steken...

 • Christina Van Dyck

  Asielzoekers kunnen evengoed met HUN geld de kosten betalen. Ze willen toch maar alleen veilig zijn? Of willen ze misschien liever profiteren van onze sociale zekerheid?

 • azaire vanhoutte

  allen naar Oostenrijk een land met visie ,en te wonen Oostenrijk is Europa.