Nieuwe onregelmatigheden bij nog eens 800.000 Volkswagens

Dieselmotoren van 1,4, 1,6 en 2 liter in modellen van VW, Skoda, Audi en Seat getroffen

Na het schandaal met de sjoemelsoftware heeft Volkswagen bij een intern onderzoek nieuwe onregelmatigheden ontdekt. Deze keer gaat het om de CO2-uitstoot van de wagens, zo meldt het Duitse autoconcern vanavond. In totaal zouden 800.000 auto's betrokken zijn. De economische schade kan oplopen tot 2 miljard euro.

"Tijdens het interne onderzoek kwamen onverklaarbare onregelmatigheden aan het licht in de uitstoot van CO2. Op basis van de huidige kennis, zijn ongeveer 800.000 auto's betrokken", zo luidt het in een persbericht van VW, dat benadrukt dat de veiligheid van de wagens niet in het gedrang gekomen is. De autobouwer schat dat het economische risico voor het bedrijf ongeveer 2 miljard euro bedraagt.

Een Volkswagen-woordvoerder verduidelijkte tegenover het Franse persagentschap AFP dat wagens met dieselmotoren van 1,4 liter, 1,6 liter en 2 liter in modellen van VW, Skoda, Audi en Seat getroffen zijn. Ook een benzinemotor is betrokken.

"Het management van Volkswagen zal onmiddellijk een dialoog opstarten met de verantwoordelijke autoriteiten met betrekking tot de gevolgen van deze bevindingen", zegt het bedrijf. "Dit zou moeten leiden tot een betrouwbare doorlichting van de juridische en de daaruit voortkomende economische gevolgen van dit nog niet volledig opgehelderde probleem."

"Ik heb mij er van in het begin voor ingezet dat we de gebeurtenissen onafgebroken en volledig zouden uitklaren. Daarbij laten we ons door niets of niemand tegenhouden. Het is een pijnlijk proces, maar er is geen alternatief", zegt VW-topman Matthias Müller. "Voor ons telt enkel en alleen de waarheid. Dat is de voorwaarde voor de fundamentele hervorming die Volkswagen nodig heeft."

'Ik heb mij er van in het begin voor ingezet dat we de gebeurtenissen onafgebroken en volledig zouden uitklaren. Daarbij laten we ons door niets of niemand tegenhouden'

VW-topman Matthias Müller

Tot nu toe enkel schandaal rond stikstofoxiden

Tot op heden draaide het schandaal bij Volkswagen rond de uitstoot van stikstofoxiden (NOx). In september gaf de Duitse autobouwer toe dat met sjoemelsoftware de resultaten voor dieselmotoren bij labotests gemanipuleerd werden. De software plaatste de motor bij de tests in een besparende modus. Volkswagen had al 6,7 miljard euro opzij gezet voor het schandaal rond de sjoemelsoftware, waardoor 11 miljoen voertuigen getroffen zijn.

De nieuwe onregelmatigheden betreffen nu dus de uitstoot van koolstofdioxide, het belangrijkste broeikasgas. De afgelopen jaren zijn de Europese regels wat betreft de uitstoot van CO2 net verstrengd. Bovendien is de uitstoot ook van belang voor belastingvoordelen. Concreet gaat het om de modellen Polo, Golf en Passat bij Volkswagen, de Audi A1 en A3, de Skoda Octavia en de Seat Leon en Ibiza die getroffen zijn door de nieuwe onregelmatigheden.

BELGA