Nieuwe noodlening van 10,3 miljard en schuldverlichting voor Griekenland

De Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos.
REUTERS De Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos.
Griekenland krijgt een nieuwe uitbetaling van 10,3 miljard euro, die in delen zal uitbetaald worden. De eurolanden bereikten hierover vannacht rond 02.00 uur een akkoord, na uren onderhandelen in aanwezigheid van het Internationaal Muntfonds (IMF). Daarnaast werden ook schuldverlichtende maatregelen overeengekomen, waardoor het IMF zeker aan boord blijft.

"We hebben een belangrijke doorbraak bereikt voor Griekenland, waardoor een nieuwe fase in het hulpprogramma is aangebroken", zo zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop.

Hij bevestigde dat de eurogroep instemde met een tweede noodlening van 10,3 miljard euro, zodat Griekenland zijn schuld kan aflossen, vooral die aan de Europese Centrale Bank. Hij legde uit dat de uitbetaling in schijven zal gebeuren, waarbij een eerste schijf van 7,5 miljard euro vanaf juni beschikbaar zou moeten zijn. Volgende uitbetalingen komen na de zomer als aan een aantal voorwaarden zijn voldaan.

Dijsselbloem bevestigde ook dat de ministers van Financiën een pakket van maatregelen overeenkwamen over een schuldverlichting voor Griekenland. Op korte termijn en na het einde van het huidige steunprogramma, in 2018, zegden de eurolanden schuldverlichting toe. Op veel langere termijn wilde de eurogroep zich niet concreet vastleggen, maar werd de belofte gedaan dat Griekenland ook in de toekomst zal worden geholpen als dat nodig zou zijn.

Athene vraagt al lang om die schuldverlichting en ook het IMF had hierop aangedrongen. Het fonds draagt nu niet bij aan het huidige, driejarige Griekse programma van maximaal 86 miljard euro en wil alleen instappen als er serieus werk wordt gemaakt van schuldverlichting. Dijsselbloem verzekerde dat het IMF aangaf zijn bestuur te zullen vragen voor het eind van het jaar de financiële regeling goed te keuren.