Nieuwe migrantenboot aangekomen voor Libische kust

De Duitse hulporganisatie Sea-Eye is met zijn schip de Alan Kurdi aangekomen in Libië (archiefbeeld ter illustratie).
EPA De Duitse hulporganisatie Sea-Eye is met zijn schip de Alan Kurdi aangekomen in Libië (archiefbeeld ter illustratie).
De Duitse hulporganisatie Sea-Eye is met zijn schip de Alan Kurdi aangekomen in Libië. Het schip vaart westelijk van de Libische hoofdstad Tripoli, aldus een woordvoerder van de organisatie die stelt migranten die op zee in nood verkeren, te redden. De Alan Kurdi is nu het enige schip in zijn soort in de wateren tussen Libië en Italië of Malta.

De Italiaanse regering stelt dat het oppikken van mensen voor de Libische kust om ze vervolgens honderden kilometers naar het noorden richting Italië te varen, geen reddingsoperatie is. Rome ziet in deze gang van zaken het uitlokken van en meewerken aan mensensmokkel. Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini wil daarom die schepen met illegale immigranten niet toelaten.

Dodelijke schipbreuk 
Vorige week nog zijn er bij een schipbreuk voor de kust van Libië zijn wellicht meer dan 100 mensen verdronken. 
De houten boot vervoerde 360 migranten toen hij donderdag zonk voor de kust van al-Khums, ten oosten Tripoli, aldus Osama al-Fadheli van het Rode Kruis op basis van informatie van overlevenden. De autoriteiten gaan ervan uit dat de boot door het grote aantal opvarenden in twee is gebroken op zee.

Een 160-tal migranten kon gered worden, de rest van de inzittenden is nog vermist. Al-Fadheli verwacht dan ook dat de dodentol nog oploopt. Donderdag zei de Libische kustwacht nog dat ongeveer 250 mensen op het schip zaten.
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Don Tessers

  Misschien moet een oorlogschip wel waarschuwingsschoten gaan afvuren naar zulke smokkelschepen, zoals voor de kust van Somalië tegen de piraten?

 • eddy demeester

  Risicio bootje en zee op.... met DRAMA tot gevolg...

 • Guido Deville

  De meeste van die Afrikaanse migranten zijn economische migranten. Ze kunnen nergens in de EU asiel bekomen en krijgen na een eventuele asielprocedure het bevel om het land te verlaten. Ze geven daar echter geen gevolg aan en het Europees Hof van de Rechten van de Mens verbiedt om hen te repatriëren naar Libië. Maar ze kunnen in de EU niet legaal werken en hebben er geen recht op sociale uitkeringen. Ze proberen er dan ook te leven van illegaal werk of misdrijven (drugshandel, diefstallen) ...

 • Ronny Vansteelandt

  Duidelijk genoeg dat dit geen reddingsoperatie is, maar mensensmokkel. Al die "redders" de bak in.

 • Frank Van den Bulck

  De watertaxis varen weer op volle toeren !!!