Nieuwe 'magische schat' ontdekt in Pompeï

Een archeoloog aan het werk in Pompeï.
EPA Een archeoloog aan het werk in Pompeï.
Op de beroemdste archeologische vindplaats van Italië hebben onderzoekers een bijzondere ontdekking gedaan die met raadsels is omgeven. In het ten zuidoosten van Napels gelegen Pompeï legden onderzoekers in het 'Casa con Giardino' onlangs een kist met exotische voorwerpen bloot, zoals het Italiaanse persbureau ANSA meldde.

In de kist zitten kristallen en gesteenten, knopen gemaakt van bot, oriëntaalse kevers, amuletten, poppen, bellen, miniatuurpenissen en zelfs een kleine schedel. De vondst kan deel uitmaken van een soort 'schatkamer van een tovenaar', zei de directeur van de opgravingslocatie Pompeï, Massimo Osanna.

De experts vermoeden een rituele achtergrond: sommige items gelden als geluksbrengers, andere worden volgens Osanna toegeschreven aan het vermogen om onheil te beëindigen. De objecten kunnen daarom in rituelen worden gebruikt om de vruchtbaarheid of verleiding te vergroten, of om het succes van een zwangerschap of bevalling op te roepen.

Waarschijnlijk waren de objecten niet van de rijke huiseigenaar, maar van een dienaar of een slaaf van het huis, veronderstelde Osanna. De kist bevatte namelijk geen goud, waarmee de toenmalige hogere klasse graag pronkte.
Op dezelfde plek hebben archeologen onlangs een inscriptie gevonden die historici ertoe bracht de vermeende datum van de uitbarsting van de Vesuvius die de stad bedolf onder sintels, stenen en as, te veranderen van 24 augustus in 24 oktober 79.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.