Nieuwe maatregelen in Nederland: registratieplicht in horeca en teststraat op Schiphol

De Nederlandse premier Mark Rutte.
ANP De Nederlandse premier Mark Rutte.
De Nederlandse premier Mark Rutte heeft enkele nieuwe maatregelen afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Zo komt er onder meer een registratieplicht in de horeca. Reizigers die aankomen op Schiphol zullen zich gratis kunnen laten testen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Het coronavirus is bezig met een gevaarlijke opmars, de cijfers liegen er niet om”, klonk het. “Steeds meer mensen houden zich niet meer aan de basisregels. We dreigen de winst te verspelen die we in de voorbije maanden geboekt hebben. De boodschap is simpel: een tweede lockdown willen we niet en die hoeft er ook niet te komen, maar dat ligt aan onszelf.”

Rutte deed een speciale oproep naar de jongeren die de regels niet naar de letter respecteerden. “Kom niet in de buurt van kwetsbare ouderen. Corona is niet voorbij. Het is geen grap en het is oerstom om te doen alsof dat wel zo is. Hou je dus aan de regels en werk mee met het contact- en bronnenonderzoek.” Verder riep hij toeristen uit binnen- en buitenland op om weg te blijven van drukke plekken in de hoofdstad Amsterdam.

Ontgroeningen verboden

De introductieweken voor nieuwe studenten op universiteiten en hogescholen moeten zo veel mogelijk online doorgaan. Ontgroeningen zijn uit den boze. In de horeca moeten voortaan ook contactgegevens achtergelaten worden. Als er meerdere besmettingen vastgesteld worden, kan de zaak voor maximaal veertien dagen gesloten worden. Die regel geldt trouwens ook voor musea en pretparken.

Burgemeesters mogen de openingstijden van horecazaken en nachtwinkels beperken tot middernacht. Zij hebben ook het recht om geen supporters meer toe te laten in het prof- en amateurvoetbal. Rutte ergerde zich bijvoorbeeld aan supporters van Feyenoord die dinsdag een openbare training van hun favoriete club bijwoonden. “Zij zongen hartstochtelijk en dat is tegen de regels.”

Vakantiegangers
Reizigers die terugkomen uit een risicogebied moeten bij thuiskomst verplicht twee weken in quarantaine. De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) zal telefonisch controleren of ze zich wel aan de thuisisolatie houden. 

Eind volgende week hoopt de Nederlandse regering een teststraat op Schiphol in te richten, later zouden nog andere luchthavens volgen. “Reizigers die terugkomen uit landen die op oranje staan, zouden moeten getest worden om zeker te weten dat ze corona niet hebben meegenomen in de koffer”, klonk het. De gratis test zal echter niet verplicht worden.

In de afgelopen 24 uur zijn 601 besmettingen vastgesteld, dat is het hoogste aantal sinds 26 april. De linkse oppositie is erg kritisch en verwijt Rutte een gebrek aan regie.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Grosemans

  Baldwin Schepers, op de teststraat na zijn alle andere maatregelen hier toch ook van kracht. De Nederlanders apen gewoon na wat hier al langer gedaan wordt. Wat graaiende politiekers aangaat, de Nederlandse regering zit daar ook vol van, hoor ik van Nederlanders.

 • leon verbeek

  Allé worden onze noorderburen wakker of is het al te laat, met hun Zweeds model.

 • Baldwin Schepers

  hadden wij maar zo een regering in Belgie dan stonden we al veel verder hier hebben we alleen graaiende politiekers die voor alles en nog wat een postje uitvinden voor hun vrienden

 • Armand Pardon

  Mr. Vermesen, als je de Nederlandse TV volgt gaat het daar precies over dezelfde discussie als hier. Ze doen dan ook wat onze premier doet, maar van Rutte nemen we het aan. Laten we hier de maatregelen accepteren en je ziet de positieve evolutie in Antwerpen.

 • luc Cuypers

  Nou sech ! Ze konden het op hun manier ! Welke manier ? Straks vertellen ze nog dat het de schuld van de Antwerpenaren is . Terwijl Antwerpen elk weekend overspoeld wordt door Nederlanders .