Nieuwe luchthaven Berlijn kost nog eens miljard euro extra

EPA
Het nieuwe vliegveld van Berlijn zal nog een miljard euro extra kosten om te bouwen. De directie heeft dat aan de toezichthouders laten weten, meldt de krant Bild am Sonntag. Rond 2020 moet de luchthaven eindelijk klaar zijn.

De bouw van het vliegveld is een enorm hoofdpijndossier voor Duitsland. De opening stond oorspronkelijk gepland voor 2012, maar werd al vele malen uitgesteld. De vertragingen worden veroorzaakt door onder meer bureaucratische rompslomp, ontelbare technische problemen en een vermeend omkoopschandaal. Ook de leiding over het project wisselde de afgelopen jaren veelvuldig. De problemen zijn zo groot dat veel Duitsers zich afvragen of de luchthaven überhaupt ooit open zal gaan.

Vraag is nu wie het extra geld zal opdiepen. De luchthaven zelf zou maximaal 400 miljoen euro op krediet kunnen krijgen. Over de rest twisten de Duitse staat en de deelstaten Berlijn en Brandenburg nog.

De Flughafen Berlin Brandenburg Willy Brandt moet de oude vliegvelden Schönefeld en Tegel vervangen. Al naargelang de schattingen zijn de kosten sinds het begin van de bouwwerken in 2006 al met 2 tot 6,5 miljard euro verhoogd. De Duitse staat heeft tot nu toe twee miljard euro in de ontwikkeling gestoken.

REUTERS
EPA
REUTERS
EPA6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jef Heffens

  De socialistische burgemeester van Berlijn heeft zelf de leiding genomen van de werken ipv een bouwheer aan te stellen. De hoogoplopende kosten zijn vooral blunders van burgemeester Klaus Wowereit.

 • Rudy Van Schelvergem

  Om nog meer en beter vluchtelingen te kunnen ontvangen.

 • danny meulders

  dat is peanuts in vergelijking wat de Duitse vluchtelingen opvang heeft gekost , van dat bedrag kunnen ze honderd luchthavens bouwen

 • Frank De Rycke

  Tjah Frau Merkel ...als het maar centen kost hé , nu ja een goede leerschool gehad !

 • André Van der Poorten

  Doet een beetje aan Oosterweel denken ! Haha .....