Nieuwe leden motorclub No Surrender neergeslagen bij ontgroening vlak over grens

Screenshot uit de aflevering.
Powned Screenshot uit de aflevering.
Aspirant-leden van de beruchte Nederlandse motorclub No Surrender moeten bij hun ontgroening door een haag van clubleden die op hen inslaan met zelfgemaakte knuppels. Dat gebeurde in het Zeeuws-Vlaamse dorp Clinge, dat grenst aan Sint-Gillis-Waas. Het fragment is te zien in een webserie van de publieke omroep Powned. De 'kapitein' van No Surrender zit sinds dinsdag in de cel wegens afpersing.

Het zijn opmerkelijke beelden. De nieuwe leden lopen met ontbloot bovenlijf en de handen achter het hoofd over een grasveld bij Clinge en krijgen klappen met opgerolde leren hesjes die zijn vast-getapet. Na enkele rake klappen is de pijn voor sommige nieuwelingen te groot en vallen ze kermend op de grond.

Het zogenoemde prospect-slaan hoort bij de ontgroening. Om volwaardig lid te worden zijn er nog aansluitende 'testen': een ritje op een rodeo-stier en het afleggen van een parcours op een stormbaan. Het zijn beproevingen met een knipoog en tijdens de uitvoering wordt er flink gelachen. 

PowNed volgde de kapitein van No Surrender, Henk Kuipers, een half jaar lang voor de serie 'Captain Henk'. In de uitzending van gisteravond is een clubbijeenkomst in Clinge te zien, in de buurt van appartementencomplex Bernardushof. 

Clubhuis

In Clinge staat een van de weinige clubhuizen van Nederland. Kuipers vertelt samen met andere leden over de voorwaarden die burgemeester Jan-Frans Mulder daaraan stelt. Die houden in dat de clubleden op straat geen herkenbare motorhesjes mogen dragen en geen motoren mogen meenemen naar bijeenkomsten. "Daar hebben we in toegestemd, zodat we nu een vergunning hebben", zegt Kuipers. No Surrender is overigens ook in ons land actief.

'Incassobureau'

Kuipers (53) werd dinsdagochtend gearresteerd in zijn woning in Klazienaveen op verdenking van mishandeling, afpersing en bedreiging.  Hij wordt ervan verdacht een ondernemer te hebben afgeperst. Bij twee anderen zou dat ook zijn geprobeerd. Het gaat om bedragen van respectievelijk 91.000 euro, 250.000 euro en 500.000 euro. Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie werkte Kuipers als een soort 'incassobureau', inclusief bedreigingen in clubkleren. Zijn voorarrest is vandaag met twee weken verlengd. Kuipers wordt ook verdacht van zware mishandelingen, diefstal met geweld en het vervalsen van een loonstrookje. 

 In de eerder opgenomen uitzending van gisteren vraagt de interviewer de kapitein wat er waar is van al die beschuldigingen. "Het is 100% onterecht. En dat zal na het verstrijken van tijd ook blijken."

No Surrender-captain Henk Kuipers zit sinds dinsdag in de cel.
ANP No Surrender-captain Henk Kuipers zit sinds dinsdag in de cel.18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • anja byttebier

  denk dat ze te veel naar die netflix serie hebben gekeken

 • Davy Bellens

  Wauw, wat een nieuws!! Liever een MC als buren dan ..........

 • Nick de Anno

  Overheid doet hetzelfde en noemt het belastingen. Wat is het verschil?

 • Eric Vaeske

  Niemand wordt verplicht om bij een1% club te gaan. Dus niet komen memmen.

 • Marinja Draye

  en allemaal om zoals een schaap In een groepje te mogen zitten ?? Goe zot ja