Nieuwe koning van Tonga gekroond

UNKNOWN

De eilandengroep Tonga in Polynesië heeft een nieuwe koning. Vanaf vandaag zwaait Siaosi Tupou V er officieel de scepter. Hij volgt zijn vader op, die al in 2006 overleed.

Hoge pieten
Tupou V werd gekroond tijdens een ceremonie die werd bijgewoond door hoogwaardigheidsbekleders van overal ter wereld. Bij de aanwezigen waren de Japanse kroonpris Naruhito, de Thaise princes Maha Chakri Sirindhorn en de Britse hertog van Gloucester. Zoals de traditie wil, nam de koning tientallen geroosterde varkens en manden met fruit in ontvangst, waarna hij kava met de stamhoofden dronk.

Geen absolute macht
Koning Tupou V wil geen absolute macht zoals zijn twee jaar geleden overleden vader. Hij heeft besloten het regeren grotendeels aan de premier over te laten, zei zijn woordvoerder maandag.

Democratische hervormingen
Sinds de dood van koning Taufa'ahau Tupou IV, die meer dan veertig jaar aan de macht was, werd in Tonga de roep om democratische hervormingen steeds luider. Hoewel de nieuwe koning beloofde aan die roep gehoor te geven, zat er weinig schot in de zaak en nam het ongeduld onder de bevolking toe. Eind 2006 mondde een betoging voor meer democratie uit in rellen, waarbij acht doden vielen en veel schade werd aangericht. Na dat incident werd de kroningsceremonie uitgesteld.

Volstrekt onpartijdig
Zijn woordvoerder liet weten dat de koning van plan is zich voortaan 'volstrekt onpartijdig' op te stellen in overleg met kabinetsministers en zich zal onthouden van persoonlijk commentaar over politieke onderwerpen. Ook heeft hij beloofd zijn belangen in een aantal staatsbedrijven van de hand te doen. Vorige week werd tevens een commissie in het leven geroepen om de staatsvorm in de grondwet te veranderen. Die aanpassing zal waarschijnlijk pas na de verkiezingen in 2010 worden doorgevoerd.

Playboy
George V heeft in de aanloop naar zijn kroning aangegeven dat hij af wil van zijn imago als playboy, dat hij opbouwde in zijn tijd als kroonprins. Zo liet hij zich in die periode over het eiland rijden in een geïmporteerde Londense taxi. Ook zei hij definitief af te willen rekenen met het met schandalen gevulde verleden van de koninklijke familie en het vertrouwen van het volk te willen herstellen.

Tonga ligt halverwege Australië en Tahiti in de Grote Oceaan en heeft 108.000 inwoners. In het bijna feodale Polynesische eilandenrijk heeft de koninklijke familie sinds 1845 met absolute macht geregeerd. (novum/ap/tdb/mvp)

UNKNOWN