Nieuwe juryvoorzitter Nobelprijs Literatuur voor eerst een vrouw

Twitter
Sinds vandaag en dat voor het eerst in haar meer dan 200 jaar oude geschiedenis heeft de Zweedse Academie een vrouw als voorzitter. Meteen krijgt ook de jury die jaarlijks de Nobelprijs voor de Literatuur toekent en uitreikt een voorzitster. Literatuurwetenschapster Sara Danius nam vandaag de fakkel over van schrijver Peter Englund.

De Stockholmse studeerde in haar geboortestad en later in Parijs. Zij verrichte universitair werk in Engeland, de VS en Duitsland en schreef jarenlang als literair criticus voor de grote Zweedse krant Dagens Nyheter. De docente literatuurwetenschappen aan de universiteit van Stockholm is zelfs enige tijd croupière in een casino in de Zweedse hoofdstad geweest.

Zelf schrijft Danius ook - boeken over koken en Zweedse keramiek. Zou de Nobelprijs dit jaar dan toch eens naar een Vlaming gaan? De 53-jarige Danius is pas sinds 2013 lid van de 'Achttien', de andere naam voor de Academie. Vorig jaar besliste zij op 'stoel zeven' mee over de Nobel-laureaat 2014. Dat werd de Fransman Patrick Modiano.

Englund was voorzitter sinds 2009. Hij blijft als gewoon lid aan de Academie verbonden, net als zijn voorgangers Horace Engdahl en Sture Allén.