Nieuwe IS-video toont marteling van 14-jarige jongen

Een still uit de video waarop te zien is dat een 14-jarige Syrische jongen wordt gemarteld door beulen van IS.
BBC Een still uit de video waarop te zien is dat een 14-jarige Syrische jongen wordt gemarteld door beulen van IS.
Hij hangt geblinddoekt met zijn polsen aan het plafond. Twee mannen in het zwart slaan en elektrocuteren hem. Hij schreeuwt, maar de mannen gaan gewoon door. De jongen die wordt gemarteld, is een 14-jarige Syrische jongen. De beulen zijn strijders van terreurgroep IS.

De video, die in handen is van de BBC, is het nieuwste bewijs van de gruweldaden die de soennitische extremisten met regelmaat uitvoeren. Het bewijsmateriaal is met een mobiele telefoon gefilmd door een gedeserteerde IS-strijder. Hij zegt tegen de BBC dat de video is opgenomen voor propagandadoeleinden. 

Te zien is hoe de 14-jarige Ahmed aan het plafond hangt. Zijn benen bungelen in de lucht. In de kamer lopen twee mannen, beiden van top tot teen gehuld in zwarte kleding en onherkenbaar in beeld gebracht. De een draagt een mes en een pistool, de ander een AK-47. "Ze begonnen me te geselen en elektrocuteerden me zodat ik zou bekennen. Ik heb alles verteld", zegt Ahmed in een interview met de BBC. Hij is inmiddels naar Turkije gevlucht. 

In Raqqa, de voormalige woonplaats van Ahmed en sinds vorig jaar de hoofdstad van het kalifaat, verkocht de tiener nog brood om te voorzien in zijn levensonderhoud. Twee mannen vroegen hem een tas op te hangen dichtbij een plek waar IS een bijeenkomst had gepland. Later bleek er een bom in de tas te zitten. Ahmed werd opgepakt en vervolgens gruwelijk gemarteld. 

"Ik dacht aan mijn ouders, ik dacht aan mijn moeder", zegt Ahmed. "Ik dacht dat ik zou sterven en mijn ouders, mijn broers en zussen, mijn vrienden en mijn familie achter zou laten."

Terwijl de IS-beulen hem elektrocuteerden, schreeuwde de jongen om zijn moeder. "Maar zodra ik dit deed, werd de stroom alleen maar opgevoerd. 'Haal je moeder er niet bij', zei hij (een van de beulen, red)."

De marteling duurde twee dagen. Ahmed werd in de gevangenis ter dood veroordeeld, maar de beul die het vonnis zou uitvoeren kreeg medelijden en liet hem gaan.

Ahmed in gesprek met een journalist van de BBC.
BBC Ahmed in gesprek met een journalist van de BBC.

Propaganda

De terreurgroep is berucht om het inzetten van lugubere marteltechnieken voor propagandadoeleinden. Daarmee willen de extremisten gehoorzaamheid onder burgers in het kalifaat afdwingen en angst zaaien in de buitenwereld. Executies worden nauwgezet en professioneel vastgelegd en daarna via de mediakanalen van IS verspreid. Kinderen worden niet gespaard. Afgelopen week nog kwam het bericht naar buiten dat IS honderden burgers,onder wie vrouwen en kinderen, heeft gedood in de recent veroverde woestijnstad Palmyra. 

In januari van dit jaar verscheen een video online waarop te zien is dat een Kazachse jongen van, op het eerste gezicht, amper 12 jaar oud twee Russische spionnen doodschiet. Op sociale media ontstond een discussie of de video echt is. 

Feit is dat IS kinderen in groten getale inzet, voor logistieke operaties, maar ook op het strijdveld. In december vorig jaar vertelde Ahmad Mhidi, een burgerjournalist uit de oostelijke Syrische provincie Deir Ezzor, in een interview met de Volkskrant over een 12-jarige jongen die met andere kinderen buiten aan het spelen was toen hij een IS-strijder met geweer zag lopen. "De strijder sprak hem aan: wilde hij niet ook zo'n geweer hebben? En wat verdiende hij nu? Zo weinig? IS kon hem het vijfvoudige bieden. De strijder opende de hand van Abdu Latif en stopte er alvast wat kleingeld in. Een paar dagen later was Abdu Latif spoorloos verdwenen. Hij was gezwicht voor IS. Zijn ouders wisten van niets."

Dat gebeurt vaker, verzekerde Mhidi. Elke stad of dorp heeft zogeheten 'overtuigingskantoren', waar burgers geïnformeerd en gerekruteerd worden. De focus ligt op de jeugd, de nieuwe generatie van het kalifaat. "Op de balie staat een pot met snoep. IS richt zich vooral op plattelandskinderen tussen de 9 en 15 jaar. Die zijn het makkelijkst te beïnvloeden."

In de gebieden waar IS actief is, hebben seculiere scholen plaatsgemaakt voor militaire instituten. Daar worden kinderen klaargestoomd voor een leven op het strijdveld. Ze worden geïndoctrineerd en leren een geweer te bedienen. Buiten de scholen zijn er talrijke trainingskampen waar kinderen tussen de volwassenen worden voorbereid op een militaire carrière.

Een jongen met een doek voor zijn gezicht waarop het logo van IS staat.
AP Een jongen met een doek voor zijn gezicht waarop het logo van IS staat.
Kinderen in een trainingskamp van IS in Raqqa.
AP Kinderen in een trainingskamp van IS in Raqqa.