Nieuwe hesjesbeweging in Frankrijk: ‘zwarte hesjes' eisen verblijfsvergunning

Een grote groep migranten heeft het monumentale Panthéon in Parijs bestormd en houdt een deel bezet. Ze willen niet weggaan voordat ze papieren hebben gekregen waarmee zij in Frankrijk mogen blijven.
AFP Een grote groep migranten heeft het monumentale Panthéon in Parijs bestormd en houdt een deel bezet. Ze willen niet weggaan voordat ze papieren hebben gekregen waarmee zij in Frankrijk mogen blijven.
Een grote groep migranten heeft vandaag het monumentale Panthéon in Parijs bestormd en een deel enkele uren bezet gehouden. Ze eisten papieren waarmee zij in Frankrijk mogen blijven. De politie ontruimde het gebouw en liet de demonstranten kalm via een achteringang vertrekken.

De groep van 200 tot 300 migranten, vooral uit West-Afrika, noemt zich de "zwarte hesjes", verwijzend naar de gele hesjes die de afgelopen maanden op plaatsen in heel Frankrijk demonstreerden tegen het beleid van de regering van Emmanuel Macron. Ze kregen buiten het gebouw steun van nog eens honderden sympathisanten.

Omdat de demonstranten weigerden om het Panthéon vrijwillig te verlaten, gaf de politieprefectuur van Parijs de opdracht om het gebouw te ontruimen. De politie liet de demonstranten kalm via een achteringang vertrekken. Ook aanwezige toeristen werden naar buiten begeleid. Enkele tientallen demonstranten zijn gearresteerd bij controles van hun identiteit. 

Het Panthéon is een monument in het Quartier Latin waar veel beroemde Fransen een graf hebben zoals Voltaire, Marie Curie en Victor Hugo.

AFP
AFP
AFP
REUTERS
AFP
AFP
AFP3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Warrior Princess

    Blijkbaar heeft men de indruk dat de gunst van een verblijfsvergunning een automatisch recht zou zijn. Allemaal op pakken en terug sturen met de post. Deze mensen weten niet hoe ze zich moeten gedragen. Als je niks bijdraagt heb je ook niks te eisen. Je kan vragen dat mag altijd maar je hebt zeker niets te eisen.

  • Patrik De Weirdt

    Illegalen die een verblijfsvergunning eisen? Onmiddellijk allemaal oppakken en terugsturen naar hun land van herkomst. Een verblijfsvergunning is immers nog steeds een gunst en geen recht.

  • Jim Baker

    Hard optreden en snel opdoeken!!!