Nieuwe grondwet Myanmar weert Suu Kyi uit politiek

Aung San Suu Kyi.
UNKNOWN Aung San Suu Kyi.

De nieuwe grondwet van Myanmar is zo opgesteld dat oppositieleidster Aung San Suu Kyi geen president kan worden en niet in aanmerking komt voor een parlementszetel.

Getrouwd met buitenlander
In het ontwerp voor een nieuwe grondwet staat dat personen die getrouwd zijn (geweest) met een buitenlander geen politieke functie mogen uitoefenen. Suu Kyi was getrouwd met de in 1999 overleden Brit Michael Aris. De oppositie is niet betrokken geweest bij de opstelling van het ontwerp, dat nog niet openbaar is gemaakt, maar dat het persbureau Associated Press onder ogen heeft gehad.

Militair regime
In de ontwerpgrondwet staat ook dat het leger recht heeft op 25 procent van de zetels van beide kamers van het parlement en dat het leger als de toestand in het land daartoe aanleiding geeft de macht mag overnemen. Wijzigingen in het ontwerp vereisen de goedkeuring van meer dan 75 procent van de parlementsleden, wat betekent dat vertegenwoordigers van het militaire regime ze zouden moeten steunen.

Geen grondwet
Myanmar heeft al sinds 1988, toen de huidige junta de macht greep, geen grondwet meer. Over de ontwerpgrondwet wordt in mei een referendum gehouden. In 2010 volgen als het goed is parlementsverkiezingen. De laatste verkiezingen, in 1990, werden gewonnen door de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Suu Kyi, maar het leger weigerde toen de macht af te staan. Suu Kyi heeft sindsdien meer dan twaalf jaar in huisarrest doorgebracht. (novum/ap/ka)