Nieuwe Griekse regering maakt werk van belastingverlaging

REUTERS
Het Griekse parlement heeft vandaag belastingverlagingen en andere maatregelen goedgekeurd die de Grieken moet toelaten hun schulden makkelijker af te betalen. De maatregelen zijn genomen door de regering van de nieuwe centrumrechtse premier Kyriakos Mitsotakis.

Volgens de nieuwe maatregelen kan iedereen die schulden heeft bij de staat die terugbetalen in 120 maandelijkse termijnen. Bovendien worden belastingen op eigendommen met gemiddeld 22 procent verlaagd.

In een debat op televisie zei de minister van Financiën Christos Staikouras dat het Griekse volk voor 104 miljard euro in het krijt staat bij de overheid. "We willen de middenklasse terug tot leven wekken en ook de vastgoedsector moet herleven", zei hij.

Er moeten nog belastingverlagingen door het parlement worden gesluisd volgende week. Wie tot 10.000 euro verdient per jaar, zal een belastingverlaging krijgen van 22 procent tot 9 procent, aldus de regering. 

Mitsotakis' partij Nieuwe Democratie won de verkiezingen van 7 juli met 39,6 procent van de stemmen. Tweede werd de partij van de vroegere linkse premier Alexis Tsipras met 31,5 procent. De Nieuwe Democratie haalde genoeg zetels in het parlement om alleen te regeren.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Vandeputte

  En binnen 5 jaar staan ze weer terug waar ze stonden voor Tsipras de boel begon op te kuisen. Niet verwonderlijk als je weet dat Mitsotakis stamt uit de familie die deels verantwoordelijk was voor de Griekse financiële crisis. Jarenlang heeft Europa gedreigd met maatregelen en belastingverhogingen geëist. En nu mag weer alles omdat het een nieuwe premier is?

 • Gunter Verleyen

  De oude garde in een nieuw jasje is terug aan de macht, het volgende Griekse debacle is weer op komst en maar cadeautjes geven om de stemmen te houden

 • Benny de Groot

  Het volk staat in schuld bij, de overheid? En de overheid staat in schuld bij, de banken. De private sector die de overheid in zijn zak heeft en maar lekker schuld blijft bij creeeren. Allemaal geld weg vd banken halen en SAMENWERKEN ipv elkaars kop in te trappen voor wat er te rapen valt. We zouden samen zo'n mooie realiteit kunnen creeeren voor onszelf maar we laten anderen zo'n rotte realiteit creeeren voor ons. Jammer hoor mensen.

 • pascal devillé

  Nu nog uit die euromunt stappen en terug de drachme invoeren.

 • Karel Dierckx

  een goeie zaak voor de Griekse bevolking, maar er gaat daar toch vooral nog iets moeten gedaan worden aan de grootschalige corruptie en fraude. Tot 30 miljard per jaar gaat daar verloren aan belastingontduiking alleen al. Het zijn echt niet de externe factoren die 10 jaar geleden tot hun financiële crisis hebben geleid (al hebben die het wel erger gemaakt, en moeilijker op te lossen).