Nieuwe foto's in media bewijzen dat Fidel nog leeft

De Cubaanse krant Granma en andere officiële media hebben de eerste foto's van Fidel Castro gepubliceerd sinds bijna zes maanden. De publicatie volgt op geruchten de afgelopen weken over de gezondheidstoestand van de ex-president.

"Fidel is een uitzonderlijk wezen", titelt een artikel met de portretten op de website van Granma. Ook andere media publiceren foto's over de inmiddels 88-jarige vader van de Cubaanse revolutie.

Op de foto's staat Fidel Castro in blauwe sportkledij in gesprek met Randy Perdomo Garcia, bestuurder van de federatie van de universiteitsstudenten. Volgens het artikel werden de foto's op 23 januari gemaakt, in de woning van de "comandante" in het westen van Havana.

Fidel Castro verscheen sedert meer dan een jaar niet meer in het openbaar. De laatst gepubliceerde foto's dateren van augustus 2014.

Eind januari publiceerden de Cubaanse autoriteiten een brief van de voormalige sterke man, gericht aan de studentenfederatie, om zo de geruchten over zijn gezondheidstoestand te overstemmen. In dat schrijven gaf hij impliciet steun aan de toenadering met de Verenigde Staten maar bevestigde ook zijn wantrouwen tegenover zijn oude vijand. Fidel preciseerde dat hij "geen woord heeft uitgewisseld" met de Amerikaanse verantwoordelijken.