Nieuwe explosie in Bangkok, geen gewonden

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Een onbekende heeft vandaag een klein explosief van een brug gegooid in het centrum van de Thaise hoofdstad Bangkok. Het incident gebeurde omstreeks 13.00 uur plaatselijke tijd. Volgens een politieagent ter plaatse raakte niemand gewond. De aanslag zou met dezelfde soort bom gepleegd zijn als de aanslag van maandag. Daarbij kwamen 22 mensen om het leven.

Volgens sommige plaatselijke media gaat het om een granaat. Volgens de Thaise omroep TPBS zou het echter om een pijpbom gaan, hetzelfde soort explosief dat gisteren dood en verderf zaaide op een drukke kruising in de stad. Een politiewoordvoerder zou dat zo aan de omroep bevestigd hebben.

De man gooide het explosief bij een drukke plek langs de rivier die door Bangkok stroomt. Daar komen veel toeristen. Maar de bom miste de toeristen, belandde in het water en ontplofte daar. Niemand raakte gewond. "Als het niet in het water was gevallen, zouden mensen zeker gewond zijn geraakt'', zegt politiechef Natakit Siriwongtawan. De dader wist te ontkomen.

In Bangkok ontplofte gisteren ook een bom. Daarbij kwamen 22 mensen om het leven. Onder de doden zijn vier Chinezen, twee Maleisiërs, iemand uit Singapore, een Indonesiër en een Filipijn. Daarnaast vielen er ook zo'n 123 gewonden. Veel van die slachtoffers komen uit China en Taiwan. Of er ook Belgen zijn omgekomen, is nog niet duidelijk.

Beelden dader gepubliceerd

Op het kruispunt waar de aanslag plaatsvond, was vlak voor de ontploffing een man aanwezig met een verdacht pakketje. Beelden van de man, met geel t-shirt en een rugzak, zijn openbaar gemaakt. De politie meldt tegenover persbureau AP dat het om de dader van de aanslag gaat. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. De legerleiding denkt niet dat de aanslag het werk was van opstandige moslims uit het zuiden van Thailand.

"Het komt niet overeen met incidenten in het zuiden", zei generaal Udomdej Sitabutr vandaag op de Thaise televisie over de bomaanslag. Het type bom dat is gebruikt, is volgens hem ook anders dan de bommen die de rebellen gebruiken.

Minister van Defensie Prawit Wongsuwon van Thailand denkt dat de daders het op buitenlanders gemunt hadden, "om het toerisme en de economie te schaden", aldus de minister.

Een foto van de verdachte, openbaar gemaakt door de Thaise politie.
AP Een foto van de verdachte, openbaar gemaakt door de Thaise politie.

Onrust

Bangkok wordt niet vaak getroffen door terreur. In het zuiden van het land is het wel onrustig. De moslimminderheid daar is in opstand gekomen tegen de boeddhistische machthebbers en vecht in de hoop zo onafhankelijkheid af te dwingen. Het geweld is zelden overgeslagen naar andere gebieden. Inwoners van Bangkok zijn bang dat de aanslag van maandag daar verandering in zal brengen.

Belgen in Thailand krijgen de raad alert te blijven en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen. Dat staat in een update van het reisadvies voor het land, na de aanslag in Bangkok van gisteren. Inhoudelijk blijft het reisadvies voorlopig onveranderd.