Nieuwe EU-sancties tegen Rusland in de maak

EU-buitenlandchef Federica Mogherini.
EPA EU-buitenlandchef Federica Mogherini.
De Europese Unie komt met nieuwe sancties tegen Rusland als antwoord op de recente escalatie van het Russisch-Oekraïense conflict. Volgens EU-buitenlandchef Federica Mogherini hebben de EU-ministers daar maandag politieke overeenstemming over bereikt.

De lijst van personen wier tegoeden in Europa worden bevroren en die niet naar de EU mogen reizen, wordt uitgebreid. Formeel moet de EU-ministerraad er nog een klap op geven. Voorbereidingen daarvoor vinden de komende dagen plaats.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken had de EU in december al gevraagd met meer sancties te komen. Daarbij zou de focus moeten liggen op Russische havens en personen die verantwoordelijk zijn voor die havens, aldus Pavel Klimkin.

Eind november hielden Russische marineschepen Oekraïense schepen aan die via de Straat van Kertsj naar de Zee van Azov wilden varen. In totaal 24 zeelieden werden opgepakt. Ze zijn naar Moskou overgebracht.

Bekijk ook:

26 november 2018: het conflict tussen Oekraïne en Rusland loopt opnieuw hoog op. Op deze beelden zien we hoe een Russisch schip een Oekraïense sleepboot aan het rammen is.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frans Peeters

  Sancties, enkel voor landen met olievoorraden gestuurd daar VS

 • Luc Lepoudre

  Daarom verafschuw ik de EU. De staatsgreep in Kiev, de huidige corruptie en misdaden tegen de bevolking in Oekraïne waarvan de helft van de bevolking Russisch is, medewerking aan steeds sterkere militaire dreiging tegenover Rusland, in plaats van loyaal met respect samen te werken voor alle burgers. Dit bewijst dat de EU bonzen trekpoppen zijn in functie van een kleine groep met grote belangen.

 • Lodewijk Verborgt

  De EU zou beter sancties tegen Amerika afkondigen en de vriendschapsbanden met Rusland versterken. Rusland ligt trouwens ook met een klein deeltje in Europa.

 • Betty Dams

  Het is omdat de vorige sancties zo goed geholpen hebben zeker? Onze perenboeren zijn failliet maar Poetin zit nog altijd in de Krim.

 • DAVID VAN LAER

  Ze zijn weer vanalles aan het oprakelen laat die ginder gewoon eens hun plan trekken. Als wij in de EU altijd Rusland viseren gaan die vandaag of morgen wel eens harder terugslaan dan dat we ons ooit hadden kunnen voorstellen. We kunnen nog niet eens immigranten stoppen aan de grens, wat gaat dat zijn als het rode leger daar ineens staat!