Nieuwe eerste minister Pakistan legt eed af

UNKNOWN

President Pervez Musharraf van Pakistan heeft Yousaf Raza Gilani beëdigd als premier. Gilani, een naaste medewerker van de vermoorde oppositieleidster Benazir Bhutto, heeft onder Musharraf vijf jaar in gevangenschap doorgebracht. Hij kondigde al aan dat zijn regering de bevoegdheden van de president zal inperken.

Koran
De ceremonie op het presidentieel paleis werd rechtstreeks uitgezonden op de televisie. President Musharraf las enkele verzen uit de koran voor, die door Gilani, gekleed in een traditioneel zwart gewaad, werden herhaald. De hele plechtigheid duurde amper een kwartier.

Vrolijke Musharraf
Musharraf gaf geen blijk van enige emotie toen hij Gilani tijdens de ceremonie in het presidentieel paleis de tekst van de ambtseed voorzegde, maar schudde hem na afloop stevig de hand en liep vrolijk pratend met hem naar de tafel met drankjes. Leden van Gilani's Pakistaanse Volkspartij riepen "Lang leve Bhutto".

Meerderheid
Gisteren werd Gilani door het parlement met een meerderheid van 264 op 342 stemmen verkozen tot nieuwe premier. Zijn concurrent Chaudry Pervaiz Elahi, lid van de partij van Musharraf, behaalde slechts 42 stemmen.

Zowel Gilani als Musharraf hebben later vandaag een ontmoeting met John Negroponte, de Amerikaanse viceminister van Buitenlandse Zaken. (afp/novum/sps/gb)

UNKNOWN
UNKNOWN