Nieuwe details over Assange’s excentrieke jaren in ambassade: “Bezoek van Lady Gaga en interviews in onderbroek”

Julian Assange bij aankomst aan de rechtbank donderdag in Londen.
getty Julian Assange bij aankomst aan de rechtbank donderdag in Londen.
De beveiliging van WikiLeaks-oprichter Julian Assange in de Ecuadoraanse ambassade in Londen was een dure opdracht met ook excentrieke kantjes. Dat meldt de Spaanse krant El Pais op basis van ex-medewerkers van zijn veiligheidsteam.

Donderdag werd Assange door de Britse politie naar buiten gesleurd nadat Ecuador zijn asielstatuut had ingetrokken. Zeven jaar verbleef ‘s werelds bekendste klokkenluider in de ambassade in Londen. Een kostelijk verblijf. Zo werd in 2016 een loodgieter uit Spanje overgevlogen om Assange's toilet te herstellen. Kostprijs: 4.500 dollar.

De vrees bestond immers dat een plaatselijke loodgieter mogelijk afluisterapparatuur zou installeren, zeggen de Spaanse veiligheidsmedewerkers in de krant. Dus werd er elders een loodgieter gezocht.

Beroemdheden

Ze verwezen naar Assange ook als 'El Juli' (of 'de gast') die graag veel beroemdheden ontving. Onder meer Lady Gaga, Yoko Ono en haar zoon Sean Lennon of mode-ontwerpster Vivienne Westwood kwamen naar verluidt langs.

De ex-medewerkers bemerkten ook een portie excentriek gedrag. Assange gaf tv-interviews in onderbroek. Enkel wat boven de gordel in beeld kwam, was deftig aangekleed. De wc doorspoelen was niet aan Assange besteed en hij werkte het ambassadepersoneel op de heupen door in een kleine kamer op een elektrische plaat te koken.

De klokkenluider doodde verder zijn tijd 
door te skateboarden of te voetballen in de hall, zo raakte eind vorige week al bekend.

Corruptieschandaal

De diensten van het in Cadiz gevestigde beveiligingsbedrijf werden betaald door de geheime diensten van Ecuador. De opdracht werd in 2017 echter beeïndigd, nadat de linkse president Rafael Correa werd opgevolgd door de gematigde president Lenin Moreno.

Twee weken geleden liet WikiLeaks al weten dat het politieke asiel van Assange elk moment kon ingetrokken worden nadat er documenten waren gepubliceerd waardoor Moreno verwikkeld was geraakt in een corruptieschandaal. Vorige week voegde Ecuador de daad bij het woord en werd Assange opgepakt.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Frank Willems

    Dan krijgt hij es gastvrij asiel en dan maakt hij er misbruik van als een papkind. Hopelijk wordt hij aan de V.S. uitgeleverd.

Video