Nieuwe conclusie: "Ivana Smit mogelijk al overleden voor val"

Rond het overlijden van de 19-jarige Ivana Smit hangt nog veel onduidelijkheid.
ANP Rond het overlijden van de 19-jarige Ivana Smit hangt nog veel onduidelijkheid.
Het Belgische-Nederlandse model Ivana Smit (18) was mogelijk al overleden voordat ze van een balkon viel in een hotel in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Die conclusie trekt de Nederlandse patholoog Frank van de Goot na een nieuwe lijkschouwing van het lichaam van de jonge vrouw.

De patholoog heeft daar meerdere aanwijzingen voor, onder meer het feit dat er nauwelijks bloed was op de plek waar zij was neergekomen. Van de Goot bracht vorig weekend al aan het licht dat Ivana een letsel aan haar voorhoofd had voordat ze op 7 december van grote hoogte naar beneden stortte. De jonge vrouw had ook blauwe plekken op haar beide bovenarmen, zowel aan de binnen- als buitenkant. 

Het Nederlandse sectierapport is inmiddels in de afrondende fase.

"Zeker geen tragisch ongeval"

Smit was in de nacht van haar overlijden op bezoek in de hotelkamer van een Amerikaans koppel. De politie leek al snel uit te gaan van een ongeluk, maar haar familie gelooft dat niet. 

Afgelopen weekend liet de Britse privédetective Mark Williams-Thomas al na eigen onderzoek weten dat de dood van het model "zeker geen tragisch ongeval" was. Hij deed ter plaatse onderzoek in opdracht van de nabestaanden.

Op verzoek van de advocaat van de nabestaanden, Sébas Diekstra, begon het Nederlandse Openbaar Ministerie eind december een oriënterend onderzoek naar de dood van Smit en bestudeert het zowel het Maleisische als het Nederlandse autopsierapport. Naar aanleiding daarvan wordt gekeken of er daadwerkelijk een strafrechtelijk onderzoek komt.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.