Nieuwe CIA-directeur belooft dat ze geen omstreden marteltechnieken meer zal gebruiken

Gina Haspel leidde in 2002 een geheime gevangenis in Thailand waar controversiële marteltechnieken gebruikt werden.
AFP Gina Haspel leidde in 2002 een geheime gevangenis in Thailand waar controversiële marteltechnieken gebruikt werden.
De beoogde nieuwe baas van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft beloofd dat de dienst onder haar niet zal terugvallen op aloude, omstreden marteltechnieken. 

Harde tante Gina Haspel (61) zou de eerste vrouw ooit zijn die de leiding krijgt over de CIA. De dame is gepokt en gemazeld in de buitenlandse inlichtingendienst, waar ze in 1985 begon. Een groot deel van haar carrière werkte ze als spionne. In 2013 kwam ze aan het hoofd van de clandestiene diensten van de CIA, maar daar werd ze al na enkele weken vervangen. De beschuldigingen van foltering uit haar verleden waren voor de Democraten reden genoeg om een stokje te steken voor haar benoeming. Toch kon ze onder Trump doorgroeien, vorig jaar zelfs tot vicedirecteur. 

Collega's noemen Haspel een erg professionele en intelligente vrouw, al is haar werkwijze hard en soms uiterst controversieel. In 2002 leidde ze een geheime gevangenis in Thailand waar terreurverdachten mishandeld werden. Onder haar toezicht zouden ondervragingstechnieken gebruikt zijn zoals waterboarding, het bijna verdrinken van gedetineerden. Die controversiële praktijken waren tijdens de ambtsperiode van president George W. Bush legaal, maar werden later door president Barack Obama verboden. Drie jaar na de feiten gaf Haspel het bevel video's en bewijsstukken van die verhoren te vernietigen. 

Groen licht?

Vandaag werd Haspel ondervraagd door een speciale commissie van de Senaat die haar benoeming nog moet goedkeuren. Ze verklaarde er dat ze de CIA nooit zal terugnemen naar een programma met harde ondervragingsmethoden. "Ik sta achter de hogere morele standaard waaraan dit land zich wil houden." Haspel moet nu dus wachten op groen licht, en vooral de Democraten maken het haar niet makkelijk. 

De Amerikaanse president sprak eerder al zijn steun uit voor haar. "Mijn zeer gerespecteerde kandidate als CIA-directeur, Gina Haspel, ligt onder vuur omdat ze te hard optreedt tegen terroristen. Stel je voor, in deze erg gevaarlijke tijden hebben we een hooggekwalificeerde persoon, een vrouw, die de Democraten weg willen omdat ze te hard optreedt tegen het terrorisme", zo deelde hij eerder mee in een van zijn vele tweets. Trump heeft al vaak laten horen dat hij niet echt tegen onmenselijke ondervragingstechnieken zoals waterboarding gekant is.

De Senaat moet Haspel in haar nieuwe functie bevestigen. Dat wordt nipt, omdat de meerderheid slechts 51-49 bedraagt en de zieke Senator John McCain afwezig is. Een stemming kan midden volgende week plaatsvinden. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Staat achter de hogere morele standaard waar dit land zich wil aan houden maar maar weigerde om foltering immoreel te noemen.

 • Eida Lam

  Och kom...wat niet weet ook niet deert.

 • Paul De Smet

  Ze belooft het? Gelukkig, ik begon me al zorgen te maken.

 • danny meulders

  een geheime gevangenis in Thailand , hoeveel geheime gevangenissen heeft de Amerikaan er zo in de wereld ? in Myanmar in ieder geval Niet , daar is het al China en Rusland wat de klok tikt

 • Jos De Wever

  'Omstreden' marteltechnieken ? Kan het zijn dat martelen opzich vrij omstreden is.....De usa zegt dus gewoon: wij blijven mensen anno 2018 martelen, yeah!(en niet met pluimen).