Nieuwe campagne voor referendum over brexit-akkoord: "Stemming om definitief akkoord goed te keuren"

Voorstanders van de brexit protesteren in Londen tégen het nieuwe referendum van de stem van het volk.
Photo News Voorstanders van de brexit protesteren in Londen tégen het nieuwe referendum van de stem van het volk.
Er is gisteren een nieuwe campagne gelanceerd voor een referendum over het exit-akkoord van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. De initiatiefnemers vinden dat de Britten - en niet enkel hun verkozenen - er het laatste woord over zouden moeten hebben.

De campagne, 'The people's vote', waar leden van de conservatieven, sociaaldemocraten, liberalen en groenen deel van uitmaken, ging van start in Londen, in aanwezigheid van Star Trek-acteur Patrick Stewart. Ze groepeert ook zeven andere groepen die tegen de brexit gekant zijn en voortkomen uit de organisatie Open Britain. 

Die organisatie voerde campagne om in de EU te blijven bij het referendum van juni 2016, dat gewonnen werd door de brexit-voorstanders. "De brexit is niet onvermijdelijk", zei de directeur van Open Britain, James McGrory. "De brexit gaat iedereen in dit land treffen. Daarom zouden niet alleen 650 parlementsleden moeten beslissen over onze toekomst, maar 65 miljoen personen."

Komiek Andy Parsons op de rally voor het referendum van de 'stem van het volk' in Londen.
Photo News Komiek Andy Parsons op de rally voor het referendum van de 'stem van het volk' in Londen.

"Stemming om definitief akkoord goed te keuren"

"We willen een stemming om een definitief akkoord goed te keuren. Want dat akkoord is anders dan wat de mensen aanvankelijk in gedachten hadden toen ze hun fiat gaven", zei het liberale parlementslid Layla Moran. "Dat is niet alleen het geval voor zij die willen blijven, maar ook voor zij die eruit willen."

Het parlementslid vindt dat het referendum na oktober moet plaatsvinden, als het definitieve akkoord zou rond zijn, en voor 'brexit day', eind maart, de dag dat het land niet langer lid is van de EU.

Het vertrek uit de EU blijft een explosief onderwerp in Groot-Brittannië. Toch moet de brexit binnen minder dan een jaar al een feit zijn.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jef pedal

  De eu verwijten ondemocratisch te zijn en kijk naa de weg die de brexit aflegde. Vqn vuile leugens tot een marginale 1,3% meerderheid en dan was de stemmingniet bindend zei men. De politiek sprong er op alsof hun meven er vanaf hing. Ze hebben ergenseen verborgen belang en dat is niet die 1,3% meerderheid

 • Geert Tamsyn

  Ministers worden niet verkozen, Jos Meurrens.

 • Gerry Cle

  Het lijkt me logisch en democratisch dat het volk het recht heeft om te beslissen over de toekomst van hun land. Toen ze kozen voor een brexit dachten velen nog dat de regering met miljarden ging strooien en dat alle problemen zouden verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ondertussen weten ze hoe het ECHT zit.

 • Fredien Vandervekens

  Indien Margareth T. terugkwam, promoveerde ze Theresa M. tot hoofd van de kuisploeg in Downingstreet 10.

 • leo foulon

  En als deze ook tegenslaat nog een referendum , en nog een . In de hoop dat ze eindelijk hun gelijk halen .