Nieuwe burgemeester Londen haalt scherp uit naar Cameron en Goldsmith

EPA
Sadiq Khan, de nieuwe Labour-burgemeester van Londen, heeft zowel de Britse premier David Cameron als diens partijgenoot Zac Goldsmith, de verliezende kandidaat van de burgemeestersverkiezing in de Britse hoofdstad, scherp aangevallen.

Om stemmen te winnen hebben beide conservatieve politici een "Trump-tactiek" gebruikt, zei de eerste moslimburgemeester van Londen uit de geschiedenis. In een artikel voor de krant The Observer (de zondagseditie van The Guardian) schreef het 45-jarige Labour-lid dat beiden gebruik maakten van "angst en vooroordelen om verscheidene etnische minderheden en religieuze groepen tegen elkaar op te zetten". Khan herinnerde er aan hoe Trump de voorbije maanden een hetze voerde tegen immigranten en moslims.

Khan, zoon van Pakistaanse inwijkelingen, won donderdag het pleit tegen de Tory-multimiljonair met duidelijk verschil: 57 tegen 43 procent. Goldsmith had tijdens zijn campagne herhaaldelijk er op gewezen dat Khan niet genoeg afstand heeft genomen van "radicale" moslims. Dat kwam de man op beschuldigingen van negatief campagnevoeren tot racisme te staan.