Nieuwe blunder Nederlands gerecht: wederom foto van kroongetuige verspreid in liquidatieproces rond Ridouan Taghi

Een beveiligde auto komt aan bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol voor een zitting in het grote liquidatieproces Marengo.
ANP Een beveiligde auto komt aan bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol voor een zitting in het grote liquidatieproces Marengo.
Het Nederlandse gerecht heeft opnieuw per abuis een foto van de beveiligde kroongetuige Nabil B. verspreid. Het is de tweede keer dat het Openbaar Ministerie een foto van de bedreigde kroongetuige toevoegt aan de dossiers van de verdachten in het liquidatieproces rondom Ridouan Taghi.

Nabil B. is kroongetuige tegen de vermeende criminele organisatie rondom de inmiddels aangehouden Ridouan Taghi. Nadat de Utrechtse crimineel overliep naar justitie veranderde zijn leven: hij kwam in een zeer streng beveiligingsprogramma terecht. Dat bleek niet genoeg: een week nadat bekend werd dat hij kroongetuige was geworden, werd zijn broer Reduan als vergelding vermoord. In september werd ook zijn advocaat Derk Wiersum vermoord.

Pijnlijk

Het was dan ook al pijnlijk dat het Openbaar Ministerie in april van dit jaar moest toegegeven dat het per ongeluk een foto van Nabil B. had toegevoegd aan de dossiers van de verdachten in deze zaak. “Talloze politiemensen en mensen van het gerecht zijn betrokken bij de verspreiding van die dossiers,” zei een van Nabils advocaten destijds. “Niemand heeft zijn vinger opgestoken en gezegd: ‘Is dit wel ok? Het is niet de eerste keer dat het Openbaar Ministerie meer oog heeft voor de opsporing dan voor de veiligheid van de familie van de kroongetuige.” 

Nieuwe blunder

Nu blijkt dus dat het OM wederom geblunderd heeft. In de week voor kerst zijn er via een DVD aanvullingen in het strafdossier verstuurd, waar opnieuw een foto van kroongetuige Nabil B. in bleek te zitten. Het gaat om dezelfde foto die eerder is verspreid. 

Een paar weken geleden was de kroongetuige ook al kort te zien op een van de schermen in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. De kroongetuige had via een videoverbinding contact met de voorzitter van de rechtbank. Via één van de camerastandpunten was B. te zien op het beeldscherm in de zittingszaal, dat werd uitgezonden in de perskamers. Het duurde zo’n minuut, toen ging de verbinding op zwart. Daarna was B. niet meer in beeld.

Rechtbanktekening van het proces tegen de liquidatiebende van Ridouan Taghi
ANP Rechtbanktekening van het proces tegen de liquidatiebende van Ridouan Taghi

Advocaat

Onlangs werd ook duidelijk dat de advocaat die bereid was Nabil B. te verdedigen zich heeft teruggetrokken. De advocaat was ontevreden over de manier waarop de Nederlandse overheid omsprong met de manier waarop hij beveiligd moet worden. Dat betekent dat de kroongetuige op dit moment nog geen advocaten heeft die hem bijstaan. Dit terwijl begin januari juist een uitvoerige reeks verhoren van de getuige op de agenda staan. 

Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels -net als bij de eerste verspreiding- aan de advocaten van de verdachten gevraagd de foto’s terug te sturen. Een woordvoerder laat weten: “Het is een vergissing geweest die heel vervelend is. Het is dezelfde foto die al eerder is verspreid. Bij een nieuwe versie van het dossier is per abuis de foto opnieuw meegestuurd. Dat hebben we gisteren ontdekt en vanmorgen hebben we alle procespartijen gevraagd het bestand te vernietigen of terug te sturen.” 

Lees ook: ‘Mocro maffiakopstuk’ Ridouan Taghi opgepakt in Dubai
Lees ook: Dit is de lange lijst van beschuldigingen tegen Ridouan Taghi
Lees ook: Na arrestatie kopstuk Nederlandse Mocro-maffia: Antwerps gerecht wil nu ook in Dubai achter drugsverdachten aan

Bekijk ook: ‘Mocro maffiakopstuk’ Ridouan Taghi opgepakt in Dubai
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hendrik Goris

  Twee keer is geen toeval meer, maar een systeem.

 • Karel Vanormelingen

  Corrupte ambtenaren die bewust lekken ook daar

 • Patrick Vriends

  Het zal wel eender met opzet gebeuren dan per ongeluk.

 • anna vandenberg

  Geen blunder maar waarschijnlijk zijn de criminelen ook geïnfiltreerd in hogere gerechtskringen zoals in alle Europese landen. Hoe kan het anders dat criminelen zo'n macht imperium hebben kunnen uitbouwen, ze zitten samen in de VIP met de machtigen der Europa.

 • Eric Bruyninckx

  Het is dan toch niet alleen het belgisch gerecht dat blunders begaat