Nieuwe beelden tonen Sandra Bland in gevangenis

De Texaanse autoriteiten hebben beelden vrijgegeven waarop Sandra Bland - de Amerikaanse vrouw die zelfmoord zou hebben gepleegd in haar cel - te zien is in de gevangenis. Op internet circuleerden geruchten dat Bland al zou zijn overleden voordat ze arriveerde in de gevangenis.

Met de video wil de Texaanse politie die geruchten ontkrachten. Op de beelden is onder meer te zien dat Bland praat met een gevangenismedewerker en iemand belt. Ook is te zien dat er van Bland een foto wordt gemaakt. Eerder werd gespeculeerd dat Bland na haar dood op de grond van haar cel is gelegd voor haar zogeheten mugshot.

"Dit is Sandra Bland. We kunnen er niet omheen. Er is niets bewerkt aan de video. Dit is het ruwe materiaal. Er zijn geen indicaties dat mevrouw Bland oneerlijk is behandeld of mishandeld tijdens haar tijd in de Waller County-gevangenis", aldus rechter Trey Duhon.

Sandra Bland op de beelden van de Texaanse politie.
AP Sandra Bland op de beelden van de Texaanse politie.

"Er zijn geen indicaties dat mevrouw Bland oneerlijk is behandeld of mishandeld tijdens haar tijd in de Waller County-gevangenis."

Rechter Trey Duhon

Arrestatie

Sandra Bland werd op 10 juli aangehouden omdat ze geen knipperlichten zou hebben gebruikt bij het wisselen van baan. Drie dagen later werd ze levenloos aangetroffen in haar cel. Haar dood zorgt al weken voor ophef in de Verenigde Staten.

Op de video van haar arrestatie is te zien dat haar aanhouding uitloopt op een woordenwisseling met de agent. Als de agent Bland vraagt uit haar auto te stappen en zij weigert, dreigt hij haar met de woorden "I will light you up", oftewel: ik ga je een schok geven met een tasergun. 

Uiteindelijk stapt Bland uit de auto. De agent dwingt haar aan de kant van de weg te gaan staan. Daar gaat de woordenwisseling verder, buiten het oog van de camera. Op het audiofragment is te horen dat Bland de agent uitscheldt voor "pussy". Vervolgens schreeuwt de vrouw dat de agent op het punt staat haar polsen te breken. Ook klaagt ze dat hij haar hoofd hardhandig op de grond heeft geduwd. 

De agent heeft naderhand in een verklaring gezegd dat hij Bland in de boeien heeft geslagen omdat ze zich agressief bleef opstellen en hem op een gegeven moment fysiek aanviel. Hij zag zich gedwongen om Bland op de grond te duwen en de hulp van collega's in te roepen.

AP

Zelfmoord?

Op 13 juli werd Bland dood in haar cel aangetroffen. Volgens de lijkschouwer, die autopsie op het lichaam van Bland heeft uitgevoerd, was er sprake van zelfmoord. Bland zou zichzelf in haar cel hebben opgehangen met een plastic vuilniszak, aldus de autoriteiten. 

De familie van Bland gelooft dat niet en heeft een onafhankelijk onderzoek geëist. "Ik moet mijn kind begraven. Ze was niet mijn overtreder, niet mijn verdachte. Ze was mijn kind", zei Geneva Reed-Veal, de moeder van Bland tijdens een herdenkingsdienst voor haar dochter. "Zodra ik mijn kind heb begraven, ben ik er klaar voor. Dit betekent oorlog." 

De zaak heeft ook voor commotie gezorgd op sociale media, waar de hashtags #JusticeForSandy en #WhatHappenedToSandraBland worden gebruikt om ongenoegen te uiten over het gedrag van de agent.

AP

Politiegeweld

Volgens velen is dit het zoveelste voorbeeld van politiegeweld tegen zwarten. De dood van Bland komt bijna een jaar nadat er nationale onrust ontstond over de dood van enkele ongewapende zwarte tieners die omkwamen bij een politie-actie. Een van de bekendste voorbeelden is Michael Brown in Ferguson, afgelopen zomer.  

De agent die de confrontatie met Bland is aangegaan, is voorlopig geschorst. Een officier van justitie zei maandag dat het nog te vroeg is om te bepalen of het om zelfmoord of moord gaat, maar dat de zaak als 'moordzaak' wordt onderzocht. De FBI is betrokken bij het onderzoek.

AP