Nieuwe beelden tonen Belgische para's in vuurgevecht met taliban in Afghanistan

Belgische para's duiken weg wanneer ze plots beschoten worden.
www.paracommando.com Belgische para's duiken weg wanneer ze plots beschoten worden.
De website paracommando.com heeft gisteren grotendeels onbewerkte beelden gepubliceerd van een vuurgevecht waarin Belgische militairen tien jaar geleden in verzeild zijn geraakt. De Belgen waren in het gezelschap van een compagnie van het Afghaanse leger, in de omgeving van Kunduz, in het noorden van Afghanistan.

De gevechten met vermoedelijke talibanrebellen duurden vier uur. Daarbij waren ook Amerikaanse gevechtsvliegtuigen betrokken. Afhankelijk van de bron vielen bij de gevechten twee tot drie doden in de Afghaanse rangen en vier doden bij de taliban.

Op 15 juni 2009 viel een team van instructeurs "Operational Mentoring and Liaison Team" (OMLT) in een "goed gecoördineerde" hinderlaag van rebellen. Het OMLT opereerde dicht bij Tepa Borida, in de provincie Kunduz. Volgens de officiële versie raakte geen enkele Belg gewond, op een blauw oog na. 

De website paracommando.com plaatste zaterdag videobeelden online die 13 minuten en 20 seconden duren, een "compilatie met meer beelden die nooit publiek zijn gemaakt". Op de beelden is te zien hoe intens de gevechten waren, met het geluid van geweerschoten.

De Belgen opereerden in het kader van de ISAF-missie van de NAVO. Ze riepen de hulp in van gevechtsvliegtuigen. Op de beelden is minstens één Amerikaanse F-15 te zien die op lage hoogte boven hun positie vliegt.

De VRT had in oktober 2010 beelden van de gevechten gepubliceerd. De toenmalige minister van Defensie Pieter De Crem betwistte toen het onuitgegeven karakter van de beelden, die door militairen van het 3e bataljon parachutisten in Tielen zijn gemaakt. 

Bekijk de integrale video:
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nathalie Rotty

  Respect voor onze militairen die deze opdracht gedaan hebben. Ipv neerbuigende kritiek te geven, zouden we meer moeten opkomen voor de erkenning van deze opdracht, het gevaar dat onze militairen er liepen ipv dit in de politieke doofpot te steken. Ook respect voor de partners van deze militairen. Want opvang hebben onze militairen na die opdracht ook niet gehad, wat heel wat gevolgen heeft gehad in hun gezinsleven. Van mij dus niets dan respect voor deze mannen. Hopelijk doet dit ogen open

 • Gerard Braeckmans

  En jij weet dat allemaal, Robert Gerts?

 • ROBERT GERTS

  Pure propaganda om het miljardenverlies in te dekken! Er heeft geen enkele Belgische soldaat man tegen man moeten vechten! Enkel het luchtruim moeten vrijmaken, en beschermen van de echte bommenwerpers! Hoeveel beelden willen jullie zo?

 • Ronald Beintema

  Respect voor deze echte mannen!!! Beter zou het zijn om de problemen door de landen ZELF te laten oplossen!!!

 • philippe dierickx

  Respect !