Nieuwe beelden 9/11 doen nieuwe vragen rijzen

Zaterdag is 9/11 alweer negen jaar geleden. Net in de week van die herdenking zijn er nieuwe beelden opgedoken over de vreselijke terroristische aanval op de WTC-torens. Op de al die jaren geheim gebleven beelden is onder meer Michael Hess, een in de VS bekende 9/11-getuige, close in beeld te zien terwijl hij om hulp schreeuwt. Die man sprak eerder over een mysterieuze explosie in de tweede WTC-toren na het instorten van de eerste. Zijn kompaan Barry Jennings (kort na 9/11 in verdachte omstandigheden overleden) had het in zijn getuigenis aan de BBC destijds over een reeks lijken bij het verlaten van het gebouw tijdens zijn redding. Deze beelden lijken de versie van Hess en Jennings te ondersteunen.

De beelden lagen jarenlang opgeslagen bij het National Institute of Standards and Technology, dat onderzoek doet naar de ramp. Onder druk van het 'International Center for 9/11 Studies' heeft het instituut de beelden via YouTube openbaar gemaakt op grond van de vrijheid op informatie.

Crisiscentrum verlaten
Michael Hess en Barry Jennings overleefden allebei de zwaarste aanslag ooit op Amerikaanse bodem. Ze hadden een verantwoordelijke functie in het bestuur van de stad New York. Nadat de vliegtuigen zich in de WTC-toren hadden geboord, trok het tweetal naar het crisiscentrum voor noodsituaties van de stad op de 23ste verdieping van WTC 7, de tweede WTC-toren die werd aangevallen. Hoewel het centrum (dat in 1999 werd opgericht) juist bedoeld was om de reactie op een mogelijke terreuraanslag te coördineren, troffen ze daar niemand aan.

Explosie
Jennings getuigde na 9/11 aan de BBC dat hij wel nog dampende koffietassen aantrof in het crisicentrum. Vreemd genoeg overleed Jennings in verdachte omstandigheden net voor de BBC zijn getuigenis over 9/11 uitzond. Uit de getuigenissen van Hess en Jennings blijkt ook dat ze een explosie hoorden in de trappenhal en daardoor vast kwamen te zitten. Jennings verklaarde dat hij toen hij uiteindelijk gered werd door brandweerlui bij het naar buiten rennen over een reeks lijken moesten stappen in de lobby. Heel vreemd, want toen stond de de tweede WTC-toren nog recht.

Raadsel
Waarom deze beelden geheim moesten blijven, is een raadsel. Hess is er wel duidelijk op te zien, terwijl hij door een gebroken raam om hulp schreeuwt. Op die manier ondersteunen de beelden het verhaal van Jennings en Hess en mogelijk is hun versie van de feiten (die maar zelden bevestigd werd) bezwarend voor de hulpverlening die duidelijk mank liep de dag van de grootschalige aanval op New York. Kortom, ook negen jaar na de feiten blijft het raadsel rond 9/11 bijzonder groot. (kh)