Nieuwe baas Atoomagentschap ziet kernenergie als deel van oplossing voor klimaatverandering

Rafael Grossi.
AFP Rafael Grossi.
Nucleaire technologie kan een rol spelen in de wereldwijde strijd tegen de klimaatverandering. Dat heeft de nieuwe baas van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) Rafael Grossi gezegd nadat hij vandaag werd ingezworen. Ook wil hij snel een bezoek aan Iran brengen.

"Kernenergie is geen deel van het probleem. Ze kan, voor zij die dat willen, een deel van de oplossing zijn", zei de ervaren Argentijnse diplomaat in Wenen. Hij zei ook dat hij die boodschap zal verkondigen op de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Madrid.

Unaniem

De 58-jarige Grossi werd tijdens een vergadering van de 171 IAEA-lidstaten unaniem verkozen als hoofd van de organisatie voor een periode van vier jaar. Hij volgt Yukiya Amano op, die in juli tijdens zijn derde mandaat stierf.

Volgens Grossi werden er de jongste jaren drie dozijn kerncentrales opgestart. "In tegenstelling tot wat velen misschien denken, neemt kernenergie toe”, zei hij. Hij erkende dat veel mensen zich zorgen maken over de veiligheid van zulke installaties en beloofde met de IAEA te blijven werken aan wereldwijde veiligheidsstandaarden.

Relatie opbouwen met Iran

Grossi maakte ook duidelijk dat Iran een van zijn onmiddellijke prioriteiten is, aangezien hij het land snel wil bezoeken. Iran heeft verschillende bepalingen geschonden uit de deal die het in 2015 sloot met de grootmachten over zijn nucleaire programma, sinds Amerika zich eruit terugtrok. De IAEA moet Irans nucleaire activiteiten monitoren. “Ik moet een relatie opbouwen met Iran”, aldus de pas benoemde topman. Die relatie moet volgens hem “constructief” zijn, “geïnspireerd door wederzijds respect”. Tegelijk waarschuwde hij dat IAEA-controleurs streng maar rechtvaardig moeten zijn. “Een inspecteur is geen vriend”, klonk het. 
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Haaren

  Eindelijk nog eens iemand met gezond verstand, een realist. Zonnepanelen en windmolens zijn ook alles behalve milieuvriendelijk, en bovendien een sprookje. Je zal steeds een evenredige hoeveelheid snelopstartbare energiebronnen nodig hebben als back-up, en dat kan zeker niet met die supervuile batterijen!

 • Eric Grosemans

  Wij van WC eend... Nogal logisch dat de baas van het atoomagentschap zich uitspreekt voor kernenergie, moest hij dat niet doen zou hij niet lang meer baas zijn.

 • Frank De Rycke

  Zou er dan toch één iemand het licht hebben gezien !

 • jean pierre Tibermont

  We kunnen gewoon niet zonder kernenergie maar de groene dromers zullen dat nooit toegeven,tegen 2050 zijn we met 10 miljard op deze nu al overbevolkte planeet...veel chance !

 • William Van den Berghe

  Ze bestaan dan toch : mensen met een gezond boerenverstand die niet meehuilen met de wolven.