Nieuwe Amerikaanse sancties tegen Iran van kracht: "Iedereen die zaken doet met hen zal geen zaken doen met VS"

De Iraanse president Hassan Rouhani (L) en de Amerikaanse president Donald Trump.
EPA De Iraanse president Hassan Rouhani (L) en de Amerikaanse president Donald Trump.
Om 6 uur Belgische tijd (middernacht in Washington) is een eerste reeks Amerikaanse sancties tegen Iran in voege getreden. De sancties komen er na de terugtrekking van de VS uit het nucleair akkoord met Iran uit 2015. De Amerikaanse president Donald Trump plaatste vervolgens een dreigende tweet. "Iedereen die zaken doet met Iran zal GEEN zaken doen met de Verenigde Staten", klonk het. Het is hem naar eigen zeggen om de wereldvrede te doen.

Doel van de sancties is volgens Trump "maximale economische druk" uit te oefenen op het Iraanse regime. De Iraanse president Hassan Rohani noemde de sancties een vorm van "psychologische oorlogsvoering". De Europese Unie is tegen de sancties, wil Europese bedrijven daarvoor beschermen en het nucleaire akkoord met Iran redden.

De sancties tegen Teheran waren in de nasleep van de nucleaire deal met de VN-vetomachten en Duitsland in juli 2015 opgeschort. De Verenigde Staten stapten in mei dit jaar eenzijdig uit het akkoord. Volgens Trump heeft het akkoord er Iran niet kunnen van weerhouden een atoombom te ontwikkelen.

De eerste reeks sancties is gericht tegen het Iraanse financiële systeem en heeft onder meer betrekking op de aankoop van Amerikaanse dollars, de handel in goud en de verkoop van overheidsobligaties. Ook zijn er sancties van kracht tegen de aankoop en verkoop van verschillende industriële producten, en ook de auto- en commerciële luchtvaartsector zijn getroffen. Daarnaast wordt de import van Perzische tapijten en pistachenoten vanuit Iran in de VS verbannen. Een tweede reeks maatregelen -gericht tegen de Iraanse centrale bank- zal binnen drie maanden van kracht gaan. 

"Maximale economische druk"
De VS zeggen met de sancties "maximale economische druk" te willen zetten op het Iraanse regime. Washington benadrukt "geen verandering van het regime te willen, maar wel een aanpassing in het gedrag van dat regime". Zo kijken de VS steeds meer naar de rol van Teheran bij conflicten in het Midden-Oosten, hoewel dat nooit een onderdeel was van het nucleair akkoord. Er zijn geen bewijzen dat Iran het akkoord ooit geschonden heeft. 

"Psychologische oorlogsvoering"
De Iraanse president Hassan Rohani verklaarde gisteren tijdens een toespraak op de staatstelevisie nog dat Iran ondanks de sancties vasthoudt aan de nucleaire deal, die ook ondertekend werd door China, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Rusland. De sancties zelf noemde Rohani een vorm van "psychologische oorlogsvoering" die de Iraniërs zullen beantwoorden met "solidariteit en eenheid". 

"Haal het mes weg"
Of Rohani het voorstel van de Amerikaanse president Donald Trump om opnieuw aan de onderhandelingstafel te gaan zitten wil aanvaarden? "Onderhandelen op hetzelfde moment als sancties, wat betekent dat? Dat betekent dat iemand tegenover een persoon gaat zitten die een vijand is, een mes in zijn arm plant en zegt 'laat ons onderhandelen, laat ons praten'. Hij moet eerst en vooral het mes weer weghalen en het in zijn zak steken."
45 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • eric debanne

  Goed van Trump

 • marc van cauter

  Zich moeien met Trump en terwijl europa iedereen domineert,nog nooit zoveel oorlog en onvrede tussen onze eigen mensen sinds europa alle macht naar zich trok. Open ogen aub , toestanden van 1940 ... nog niet zolang geleden . Domme westerlingen.

 • raymond van der craen

  Goed bezig USA, handelsboycot vandaag afgekondigd nu tegen China en Iran. Ik denk dat enkel Israel overblijft waar ze nog geen boycot hebben tegen uitgevaardigd.

 • paul van de velde

  Iraanse centrale bank!!! Iran moet onderworpen worden samen met Noord Korea aan de Wereldbank die alle landen controleert. Zolang ze niet naar de pijpen dansen van de financiële elite worden die landen op de knieën gedwongen. Dat, en alleen dat is de reden dat Iran in conflict ligt met e USA. Alle landen ter wereld moet afhankelijk gemaakt worden van diegenen die de wereld controleren, en dat kan alleen financieel.

 • janine stevens

  Hopelijk zal er een moment komen dat de hele wereld zich verzet tegen dat wispelturig gedrag van een domme en onbekwame president die werkelijk denkt dat hij de wereld naar zijn hand kan zetten.