Nieuwe Amerikaanse minister van Justitie betrokken bij bedrijf dat veteranen oplichtte

Matthew Whitaker.
REUTERS Matthew Whitaker.
De nieuwe plaatsvervanger van Jeff Sessions, voormalig Amerikaans minister van Justitie krijgt meteen de wind van voren. Hij zou betrokken zijn geweest bij een bedrijf dat militaire veteranen hun spaargeld aftroggelde. Dat blijkt uit enkele gerechtelijke documenten.

Matthew Whitaker werd vrijwel meteen door Trump naar voren geschoven als zijn nieuwe minister van Justitie. Whitaker is immers een criticus van het Rusland-onderzoek, net zoals de Amerikaanse president zelf. Maar vlak na zijn benoeming wordt de man al beschuldigd van bedrog (in het verleden).

Hij werkte immers als adviserend bestuurslid voor WPM (World Patent Marketing), een bedrijf in Florida dat door de Amerikaanse regering werd beschuldigd van bedrog. Het bedrijf onfutselde miljoenen dollars van ambitieuze uitvinders én gepensioneerde Amerikaanse militairen. 

WPM

Verschillende veteranen getuigden dat ze tienduizenden dollars verloren door het bedrijf. WPM verleidde hen met mooie praatjes opdat de aspirant-uitvinders zouden betalen voor een patent. Velen investeerden al hun spaargeld in hun ‘toekomst’ die WPM mogelijk zou maken.

Whitaker zweerde destijds dat hij ethisch handelde: “Ik zou mezelf enkel aansluiten bij een eersteklas organisatie”. Toch werd het bedrijf veroordeeld voor een schadevergoeding van 26 miljoen dollar (ongeveer 23 miljoen euro) te betalen.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Het lijkt me daar een gangsterbende.

 • Danny Damiaens

  Wat wil je,dat de 'president' zelf nog niet de gesneuvelden gaat groeten.Daar moet je fier op zijn,fonske!

 • stan mestach

  zijn baas licht de hele wereld op dus dat word gezellig

 • Fons Casteels

  Het wordt dus weer zo'n Kavanauch-hetze in de media. Achtergehouden feit: Whitaker was geen personeelslid, maar een extern juridisch adviseur. Achtergehouden feit: volgens ‘court receiver’ Jonathan Perlman blijkt uit het onderzoek dat Whitaker niet op de hoogte was van de feiten. Conclusie: de zoveelste smerige verdachtmaking. “Waar rook is, is vuur”. En nu ga ik de brandweer bellen want mijn buurman is aan ’t barbecueën.

 • Wesley Gevaert

  Het is illegaal om Whitaker te benoemen voor deze functie. Oude wetten om Trump-stijl-reorganisaties te vermijden. Whitaker kan Sessions wettelijk niet opvolgen. Hij heeft zelf de eed niet moeten afleggen. Vaarwel democratie.