Nieuwe algemene staking in Griekenland

Het openbaar vervoer en de overheidsdiensten in Griekenland zullen morgen grotendeels stil liggen door een algemene staking van 24 uren. Het is de derde algemene staking in drie maanden tijd uit protest tegen de geplande hervorming van het pensioenstelsel. Daarover wordt morgen gestemd in het parlement.

Stakingen
De vliegtuigen van de nationale luchtvaartmaatschappij Olympic Airlines zullen aan de grond blijven en de private maatschappij Aegean Airlines heeft 23 vluchten geschrapt door een actie van vier uren van de luchtverkeersleiders. Ook vandaag waren er al stakingen in verschillende sectoren, onder meer van werknemers van de elektriciteitssector, de banken, metro, tram en spoorwegen en van de advocaten.

Betoging
De algemene staking is een initiatief van de grootste Griekse vakbond (GSEE, 600.000 leden) en van de ambtenarenvakbond Adedy (200.000 leden). "We kunnen het stemmen van dit onaanvaardbare project enkel tegenhouden als er veel volk op straat komt", zei GSEE-voorzitter Yannis Panagopoulos. Er is in Athene een grote betoging gepland, net als in andere grote steden.

De hervorming voorziet in een inperking van het aantal pensioenkassen (van 133 tot dertien) en het aanmoedigen van werken na de wettelijke pensioenleeftijd. Ze wil ook een rem zetten op het vervroegd pensioen. (afp/gb)