Nieuwe aanpak: Nederland zet gps-zenders in tegen sigarettendiefstal

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb.
anp Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb.
Winkels van de Nederlandse keten Primera zetten een nieuw wapen in om sigarettendieven te weren. Tussen de sigarettenpakjes komen namaakpakjes met gps-zenders te staan. Als een dief het tabaksschap leeghaalt, is de kans groot dat hij die meeneemt en zo kan worden opgespoord.

De nieuwe aanpak in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) moet afschrikwekkend werken, maar het vergroot ook de kans om daders op heterdaad te betrappen. Winkels van Primera worden voorzien van een waarschuwingssticker.

De eerste winkel die gebruikmaakt van het systeem, is vandaag in Rotterdam door burgemeester Ahmed Aboutaleb onthuld. Primera is een coöperatie waarbij veel zelfstandig ondernemers zijn aangesloten met in totaal bijna vijfhonderd winkels in heel Nederland.

Eerdere investeringen in onder meer cameratoezicht, rolluiken, paaltjes voor winkels en mistgeneratoren in winkels hebben het aantal inbraken en overvallen al doen dalen. Dat aantal is de laatste jaren stabiel op zo'n dertig per jaar, tegen ongeveer vijftig voordien. Maar directeur Gert van Doorn van Primera is nog niet tevreden met de daling.

"Diefstal leidt tot grote materiële en immateriële schade voor de betrokken ondernemers", zegt Van Doorn. "We hebben alles al gezien, van plofkraken tot auto's door de etalage. Vaak wordt alles vernield en alle tabak meegenomen. Dat gaat om duizenden euro's per keer. Los van de materiële schade is ook de emotionele impact voor de eigenaren enorm."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.