Nieuwbakken Zweedse regering staat al op instorten

De Zweedse premier Stefan Löfven (links) organiseerde vandaag crisisoverleg met zijn coalitiepartijner Asa Romsen van de Groene Partij.
AFP De Zweedse premier Stefan Löfven (links) organiseerde vandaag crisisoverleg met zijn coalitiepartijner Asa Romsen van de Groene Partij.
Nog geen twee maanden na haar aantreden wankelt de Zweedse minderheidsregering. Vandaag werd duidelijk dat de begroting die het kabinet van de sociaaldemocraat Stefan Löfven naar het parlement heeft gestuurd, het niet gaat halen. Een meerderheid van het parlement is tegen en steunt een alternatieve begroting van de oppositie.

Löfven kan volgens Zweedse media kiezen uit vier opties. Het begrotingsvoorstel kan worden teruggestuurd en aangepast worden zodat het wel de steun van een meerderheid krijgt, of de premier kan nieuwe verkiezingen uitschrijven. Ook kan de regering met de begroting van de oppositie gaan regeren of ze biedt haar ontslag aan waarna nieuwe formatiegesprekken zullen moeten worden gevoerd. Deze laatste twee mogelijkheden heeft Löfven herhaaldelijk afgewezen.

Gisteren nog zei hij dat als de begroting het niet haalt, hij nieuwe verkiezingen niet kan uitsluiten. Ook het vinden van een andere regeringspartner behoort tot de mogelijkheden. De centrum-linkse minderheidsregering trad aan op 3 oktober en wordt gevormd door Löfvens Socialdemokraterna en Miljöpartiet. De coalitie kwam vanmiddag bijeen voor crisisoverleg.