Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern bevallen van eerste kind

Jacinda Ardern is bevallen van een dochtertje.
Instagram @jacindaardern Jacinda Ardern is bevallen van een dochtertje.
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern is bevallen van haar eerste kindje, een dochter. Dat heeft Ardern bekendgemaakt via Instagram. De premier is de tweede wereldleider ooit die tijdens haar ambt een kind op de wereld heeft gezet. De komende zes weken wordt het land geleid door vicepremier Winston Peters.

Het meisje is om 16u45 lokale tijd ter wereld gekomen. Adern laat weten dat zij en de baby het goed stellen. Ardern zal nu zes weken vrij nemen om met haar gezin door te brengen, waarna ze weer aan het werk gaat. Haar partner, de veertigjarige Clarke Gayford, een tv-presentator, zal thuisblijfvader worden.

Het is voor het eerst in dertig jaar dat een wereldleider bevalt tijdens haar mandaat en Ardern is ook slechts de tweede persoon ooit die dat doet. De Pakistaanse premier Benazir Bhutto ging haar voor in 1990 toen ze beviel van een dochter. Bhutto nam toen geen zwangerschapsverlof en ging een dag na de geboorte opnieuw aan de slag. 

Labourleider Jacinda Ardern werd vorig jaar verrassend premier van Nieuw-Zeeland als de derde vrouw ooit. In januari kondigde ze aan dat ze zwanger was. Ze was afgelopen zondag al uitgerekend, maar pas op donderdagochtend kwamen de weeën op gang.

In het land is veel belangstelling voor de geboorte. Veel media hebben livefeeds op hun websites lopen en lokale journalisten bivakeren aan het ziekenhuis waar de premier is opgenomen.

Enkele Nieuw-Zeelanders hadden al meteen in de mot dat als de baby van de republikeinse premier vandaag geboren wordt, hij of zij een verjaardag zal delen met de Britse prins William, de toekomstige koning van het Verenigd Koninkrijk én (voorlopig toch nog) Nieuw-Zeeland.
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • John Geers

    en wie bestuurt er ondertussen.