Nieuw-Zeelander duikt 122 meter diep en verbetert eigen wereldrecord

De Nieuw-Zeelandse vrijduiker William Trubridge heeft een adembenemend wereldrecord neergezet: hij maakte op de Bahama's een duik van maar liefst 122 meter diep. Daarvoor moest hij 4 minuten en 24 seconden zijn adem inhouden. Dat schrijft The Guardian.

Trubridge dook in een zogenoemd 'blue hole', een zinkgat in de oceaan. Vrijduiken is duiken zonder apparatuur en dus met ingehouden adem. Het is voor Trubridge zijn zestiende wereldrecord vrijduiken: zijn vorige record was 121 meter.

De afdaling verliep perfect, beschrijft Trubridge in een video van zijn duikonderneming, Blue Velvet. Maar op de bodem waren er moeilijkheden. Hij moest een label aan zijn been verbinden, maar dat wilde aanvankelijk niet goed vastzitten. Uiteindelijk lukte het alsnog. 'Maar daardoor had ik niet meer de juiste manier van denken die ik nodig heb voor zo'n duik. Het opstijgen was daardoor verschrikkelijk. Toen ik de oppervlakte naderde, vreesde ik even dat ik een black-out zou krijgen.'

Maar dat gebeurde niet. Zijn begeleiders waren even doodstil terwijl Trubridge naar adem hapte, maar barstten toen in luid applaus uit.

Bijzondere poging

Voor Trubridge was het een bijzondere recordpoging: zijn ouders en zijn broer waren meegereisd om er getuige van te zijn. Zijn vader was er zelfs voor de eerste keer bij. 'We hebben tien jaar lang op een jacht op de oceaan gewoond', verklaart vader David Trubridge de liefde van zijn zoon voor het water. 'De zee was altijd zijn achtertuin, de plek waar hij speelde.'

Ondanks de hachelijke ogenblikken die Trubridge tijdens zijn meest recente recordpoging meemaakte, is de vrijduiker dan ook niet van plan om ermee op te houden. Sterker nog: dinsdagochtend staat alweer de volgende recordpoging op het programma.