Nieuw team voor Vaticaans vrouwenblad nadat redactie collectief opstapte

Vrouwen met een editie van L’Osservatore Romano, waarvan ‘Donne Chiesa Mondo’ sinds 2012 deel uitmaakt.
REUTERS Vrouwen met een editie van L’Osservatore Romano, waarvan ‘Donne Chiesa Mondo’ sinds 2012 deel uitmaakt.
Nadat de hoofdredactrice en de redacteurs van Donne Chiesa Mondo in maart collectief ontslag namen uit protest tegen de inmenging van mannen in hun werk, is er nu een nieuwe redactie om het vrouwenblad van het Vaticaan uit te geven. 

"De redactie telt 14 vrouwen, aangestuurd door de Italiaanse journaliste Rita Pinci", aldus het Vaticaan vandaag. Er komt een nieuw nummer in mei, maar wat er daarna gebeurt is nog onduidelijk. 

Donne Chiesa Mondo (Vrouwen Kerk Wereld) is een onderdeel van de krant L’Osservatore Romano van het Vaticaan. Onder de vorige hoofdredactrice aarzelde het vrouwenblad niet om te berichten over seksueel misbruik van nonnen en over hun uitbuiting als huidhoudsters door sommige kerkelijke ambtsdragers. De redactie beschuldigde de Katholieke Kerk ervan onvoldoende gereageerd te hebben op het misbruik. 

Een maand geleden nam de oprichtster van het blad, Lucetta Scaraffia, ontslag via een open brief aan paus Franciscus.  “We voelen ons omringd door een klimaat van wantrouwen en voelen ons niet gerespecteerd genoeg om de samenwerking voort te zetten,” schreef Scaraffia in een brief aan paus Franciscus. 

Volgens de nieuwe hoofdredactrice Pinci hebben de redacteurs "complete vrijheid" en zal zij als journaliste optreden die opkomt voor vrouwenrechten. 

De paus ligt al enige tijd onder vuur omdat de Roomse kerk onvoldoende optreedt tegen pedofilie en tegen het misbruik van nonnen. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.