Nieuw record: 60 miljoen vluchtelingen in 2014

Een boot met vluchtelingen van Eritrea en Syrië op weg naar Europa.
PHOTO_NEWS Een boot met vluchtelingen van Eritrea en Syrië op weg naar Europa.
Bijna 60 miljoen mensen ter wereld waren in 2014 op de vlucht voor oorlog en geweld. Dat is een nieuw record, schrijft het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) vandaag in zijn jaarrapport. Meer dan de helft van de vluchtelingen en ontheemden zijn kinderen. De belangrijkste brandhaarden zijn Syrië, Afghanistan, Irak en Somalië.

Volgens UNHCR beleeft de wereld een in haar dramatiek ongekende ontwikkeling. "Het is schrikwekkend dat enerzijds degene die de conflicten beginnen, er meer en meer zonder straf vanaf komen en dat anderzijds de internationale gemeenschap niet in staat lijkt samen oorlogen te beëindigen en vrede te scheppen", aldus Hoog Commissaris voor de Vluchtelingen Antonio Guterres. Die wijst ook op de machteloosheid van de humanitaire agentschappen. "Wij hebben niet de capaciteiten voor alle slachtoffers van conflicten."

Eind 2013 waren er nog 51,2 miljoen vluchtelingen en ontheemden. Tien jaar geleden stond de teller op 37,5 miljoen. De toename van het voorbije jaar is de grootste die ooit op één jaar geregistreerd werd. Het voorbije jaar werden elke dag 42.500 mensen vluchteling, intern ontheemde of asielzoeker. Veel heeft te maken met het conflict in Syrië, dat de grootste vluchtelingenstroom ooit ter wereld op gang heeft gebracht.

Turkije, Pakistan, Libanon, Iran en Ethiopië hebben de meeste vluchtelingen opgenomen.

Guterres verwacht tegen eind 2015 een nieuw record vluchtelingen en ontheemden.

Vluchtelingen van Somalië protesteren voor het Europees parlement in Strasbourg.
EPA Vluchtelingen van Somalië protesteren voor het Europees parlement in Strasbourg.