Nieuw overleg in Noord-Korea: VS noemt het "productief", Pyongyang spreekt van "gangstermethodes"

AFP
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft de twee dagen van gesprekken die hij in Pyongyang voerde over de concretisering van de nucleaire ontwapening "productief" genoemd. Opmerkelijk: Noord-Korea sprak op zijn beurt van een "uiterst betreurenswaardige" houding die de Verenigde Staten tentoonspreidde en verwierp hun "gangstermethodes”.

De Amerikaanse minister voerde sinds gisteren in een villa in Pyongyang meer dan 8 uur van onderhandelingen met Kim Yong-chol, de rechterhand van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Voor zijn vertrek naar Tokio - waar hij de onderhandelingen ter sprake zal brengen bij zijn Japanse en Zuid-Koreaanse ambtgenoten - zei Pompeo aan journalisten dat de gesprekken "productief" waren, zonder verdere preciseringen. "Het zijn complexe zaken, maar we hebben op bijna alle centrale kwesties vooruitgang geboekt", zei hij.

Inhalige verzoeken

Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een mededeling na Pompeo's vertrek echter dat "de Amerikaanse houding en standpunten die ingenomen werden tijdens de recentste gesprekken uiterst betreurenswaardig waren", zo meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. En dat de houding van de VS de geest schond van het akkoord dat op 12 juni in Singapore gesloten werd tussen president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Het ministerie hekelde "unilaterale en inhalige verzoeken" van de Amerikanen voor de denuclearisatie.

"De Verenigde Staten begaan een fatale vergissing als ze menen dat de democratische volksrepubliek Korea verzoeken moet inwilligen die blijk geven van hun gangstermentaliteit", zo waarschuwde het bewind via het Noord-Koreaanse persbureau KCNA.

Kim Yong Chol (links) en Mike Pompeo.
AFP Kim Yong Chol (links) en Mike Pompeo.
Pompeo staat de pers te woord bij zijn vertrek uit Noord-Korea.
REUTERS Pompeo staat de pers te woord bij zijn vertrek uit Noord-Korea.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Lepoudre

  N.Korea noemt de dingen juist met naam. De USA gebruikt overal, ook bij ons, pressiemethoden achter een gulle glimlach. Zoals eerste minister Van Acker zei tegen de koning na "de bevrijding": de Amerikanen bepalen alles, anders draaien ze hier een kraantje dicht en daar een kraantje dicht.

 • Mark Wijgers

  De ballon van de grote show, loopt nu langzaam maar zeker leeg ...

 • Johan Vervaeck

  Mijnheer Denil, gelukkig hadden we de VS om WO II af te kunnen sluiten, anders waren we nog bezig ... En gelukkig hebben we de VS die in België komen investeren, we kruipen er voor op onze blote knietjes ... voor jobs jobs jobs. Nederig blijven Gino alstublieft.

 • leen hanssens

  De ontmoeting met Trump en Kim Jong-un, was een grote show om Trump zijn blazoen op te blinken.

 • Michel Van Limbergen

  De VS is ageert alles en iedereen die ook kernwapen bezitten maar zelf hebben ze nooit enige moeite gedaan om hun overbodige arsenaal af te bouwen, bovendien hebben ze een militair budget dat het wereldbudget van de anderen overschrijdt en dat wordt jaarlijks verhoogd. Mensenrechten, waar ze zo prat op gaan, worden er meer geschonden dan eender waar. Dat is pas een boevenstaat, gegrondvest op dood en verderf.