Nieuw onderzoek naar Rwandese genocide nodig

UNKNOWN

Het Intwari Partnership, een Rwandese oppositiebeweging, heeft de VN-Veiligheidsraad in Brussel een memorandum overhandigd waarin ze een objectief onderzoek naar de genocide van 1994 eisen. De studie moet globaal, objectief en onpartijdig zijn. Het Partnership vermoedt dat de toenmalige Oegandese president Yoweri Museveni aan de basis van de volkerenmoord ligt.

Collectieve hysterie
Het onderzoek moet aan het licht brengen wat er aan de grond lag van de collectieve hysterie die Rwanda in 1994 overviel. De Verenigde Naties becijferden dat er tussen april en juli in dat jaar 800.000 mensen omkwamen, voornamelijk bij de Tutsi-minderheid. Volgens Intwari begon het geweld na de aanslag op het vliegtuig van president Juvénal Habyarimana op 6 april 1994. Een dag later werden tien Belgische para's vermoord toen ze eerste minister Agathe Uwilingiyimana begeleidden.

Engelstalige federatie
De oppositiebeweging stelt dat Oeganda toen al maandenlang probeerde om de Rwandse president te vermoorden. President Museveni zou ervan gedroomd hebben, een Engelstalige federatie van tien landen op te richten, die op termijn het hele continent moest overvleugelen. Museveni zou daarbij hulp hebben gekregen van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Onderzoek onwaarschijnlijk
Volgens Intwari valt de genocide dus niet terug te brengen tot het conflict tussen Hutu's en Tutsi's. Het Rwandese rebellenfront (RPF) zou door Museveni zijn opgericht om zijn plan in werking te stellen. Het is evenwel onwaarschijnlijk dat het internationaal Rwanda-tribunaal in Tanzania opnieuw een onderzoek zal starten. De Veiligheidsraad, die de rechtbank oprichtte in 1994, heeft gevraagd om de processen in 2008 af te ronden. (dpa/gb)